Allmänt

Bli en miljömedveten beautynörd

Inspirationen till att skriva det här inlägget kommer från en läsarkommentar angående huruvida balsam som innehåller palmolja är godkända för balsammetoden. Palmolja är en ingrediens som balsammetoden inte har några problem med, men problemet är snarare dess påverkan på vår miljö och vad ens egna moral säger om det. Detta fick mig att fundera på hur vi som konsumerar skönhetsprodukter kan tänka och konsumera mer miljömedvetet.

Välj bort produkter med miljöfarliga ingredienser

Börja intressera dig för och läs innehållsförteckningarna på produkter. I början känns det som rena grekiskan men man lär sig snabbt att känna igen namnen på både de bra sakerna och de man ska undvika. Nedan följer ett par exempel på ingredienser som man bör avstå från, med INCI-namnet inom parantes. INCI-namnet är det som ingrediensen kallas på innehållsförteckningen, vatten kallas till exempel för aqua på innehållsförteckningar.

Palmolja (Elaeis Guineensis oil)

Palmerna som oljan utvinns från odlas i områden som tidigare var tropisk regnskog. Tänk er att bara vi svenskar behöver 11 kvadratmeter mark per person där det odlas palmolja för att tillgodose vårt behov. Läs mer om odlingen av palmolja och dess följder hos WWF.

BHT och BHA

Dessa två ämnen är syntetiska antioxidanter (förhindrar att fett härsknar) och de används i produkter som konserveringsmedel. De anses som hälso- och miljöskadliga på grund av att de kan orsaka långvariga effekter i vattenmiljö samt att de misstänks vara cancerframkallande. De påverkar immunsystemet och är allergiframkallade. Både BHT och BHA finns med på EU:s lista över misstänkta hormonstörande ämnen.

Parabener (Ethylparaben, Propylparaben, Methylparaben och Butylparaben)

Ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som används för att öka en produkts hållbarhet. Dessa ämnen och deras hälsoeffekter har varit mycket omskrivna och det pågår idag studier inom EU som försöker komma fram till om parabener påverkar kroppens hormonella system.

Välj ekologiska och närproducerade produkter

Ekologiska produkter är framtagna för att göra så små avtryck i miljön som möjligt. Idag finns det massor med ekologiska produkter att välja bland och alla kan hitta sin egen favorit.

Att välja närproducerade produkter gör stor skillnad. Att köpa ekologiskt är bra, men om produkten ska fraktas mellan flera världsdelar är den plötsligt inte lika miljövänlig längre. Välj först svensktillverkade produkter, sedan europiska och sist produkter från resten av världen.

Välj certifierade produkter

Alla ekologiska produkter är inte certifierade på grund av att det är en lång och kostsam process. Men det ger dig som konsument en garanti på att produkten följer de regler som finns uppsatta för att få sin certifiering.

Några certifieringar att lägga på minnet:

  • Ecocert
  • NaTrue
  • USDA Organic
  • Soil Assciation
  • BDIH
  • CosmeBio
  • Svanen

Gör slut på de produkter du har innan du köper nytt

Man behöver faktiskt inte femtioelva rengöringar som står i badrumsskåpet i väntan på att bli använda. Att vi ständigt ökar vår konsumtion leder till att företagen producerar mer produkter. Men vad är meningen med att köpa på oss något som vi kanske ändå får slänga för att det blivit för gammalt?

Ge bort och byt med vänner

Ibland köper man produkter som inte funkar med ens egna hud eller som är helt fel färg. Istället för att slänga dem, ge bort dem till en vän som du tror skulle gilla dem. Eller gå med i en sminkbytesgrupp på Facebook och byt till dig någon annan produkt som du vill ha.

Avslutningsvis vill jag passa på att dela med mig av ett par länkar för dig som vill läsa mer.

Shenet är en jättebra databas som samlar information om alla ingredienser du kan tänka dig.

Naturligt Snygg är bloggen som handlar om ekologisk hudvård, naturlig makeup och hälsa. Massor med bra eko-recensioner!

Vilket är ditt bästa tips för att värna mer om miljön?

Bli en miljömedveten beautynörd
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: