Balsammetoden

Vattenlösliga silikoner

Jo visst finns det såna. Allt för att göra det hela krångligare! ;-)

Nej då, men jag tänker mig att detta är överkurs inom balsammetoden. Ni är många som frågar om olika produkter och själva är intresserade av ingredienser och då ska man också kunna hitta fakta. I det gamla inlägget Ämnen att undvika om du använder balsammetoden listar jag alla de silikoner som inte är vattenlösliga, ifall ni är nyfikna.

Det finns i alla fall modifierade silikoner som är lösliga i vatten. Varför och hur det kommer sig går jag inte in mer på för då blir det bara massa kemiprat, men enkelt förklarat kan man säga att de har ändrat silikonmolekylerna så att de har en annan uppbyggnad vilket leder till att dess egenskaper så som löslighet är annorlunda än vanligt silikon.

Vattenlösliga silikoner:

 • PEG Dimethicone
 • Bis-PEG-8 Dimethicone
 • Bis-PEG-8/PEG-8 Dimethicone
 • Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane
 • PEG-8-PG-Coco Glucoside Dimethicone
 • Dimethicone PEG-X phosphate
 • Dimethcione Copolyol
 • Lauryl Methicone Ccopolyol
 • Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone
 • Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
 • Dimethicone Copolyol

Modifieringen PEG återkommer ofta och är bra att komma ihåg. Även andra ämnen som är PEG-modifierade är vattenlösliga, ett exempel är PEG-Hydrogenated Castor Oil. Vanlig Hydrogenated Castor Oil är i princip omöjligt att tvätta bort med bara balsam.

Det finns också ett undantag när det gäller silikonen amodimethicone. När den paras ihop med både trideceth-12 och cetrimonium chloride blir den vattenlöslig. Innehåller produkten alla dessa tre ingredienser är den alltså okej (förutsatt att den inte innehåller något annat dåligt förstås).

Vattenlösliga silikoner
3.5 (69.09%) 22 votes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Malin 13 december, 2013 at 10:51

  Hej Stina! Jag gillar din blogg och har lite frågor till dig!:)
  I början av oktober ungefär började jag med balsammetoden. Jag har använt garnier respons avocado oil and shebutter.( både balsam och inpackningen) har använt Coops kids schampo som sista schampo. Och jag har använt wella stylinggel strong hold.

  Jag tycker det funkade väldigt bra i början och blev förvånad av skillnaden på mitt hår. Mitt hår blev lockigare och fick fina lockar. Jag kan få fina lockar nu med, men mitt hår är fortfarande väldigt frissigt och torrt! jag tycker mitt hår blir bra när jag tvättar det. ( försöker tvätta håret varannan dag) men tycker mitt hår är hopplöst de dagar jag inte tvättat det.
  Blir frissigt och inte alls kul.

  Har du något tips på stiling produkter som är bra om man som jag har frissigt/torrt hår?

  Sen undrar jag om du känner till uniq ones produkt
  Coconut all in one har treatment? Är den godkänd för balsammetoden? För har läst olika på olika sidor.

  Kram
  Malin

  • Reply Stina 13 december, 2013 at 18:50

   Hej Malin,

   Tack snälla du :-)

   Det låter lite som mitt hår, det är väldigt fint efter tvätt men blir fort torrt. Det som funkar för mig är att hellre tvätta håret oftare och använda en tyngre inpackning i längderna. Leave-in balsam är alltid bra att använda, olika hårlotions kan också fungera bra! Om du kikar i listan över stylingprodukter (http://stinamarkan.se/blogg/beauty/balsammetoden/produkter-for-balsammetoden-del-3) och klickar på fliken Lotion kommer det upp många godkända, men typ Sexy Hair Organics Styling Creme kan jag tänka mig borde fungera bra.

   Uniq One Coconut All in One Hair Treatment är INTE godkänd eftersom den innehåller silikon.

   Kram Stina

 • Reply Nina 20 december, 2013 at 09:08

  Hej Stina!
  Jag har använt mig av balsammetoden i två månader och har lite funderingar som jag hoppas att du kan hjälpa mig med:).

  Jag har under mina två månader använt mig av ett godkänt balsam från en av listorna på den här bloggen och den funkar utmärkt för mig. Den kommer från Loreal och heter Elvital Volume collagen conditioner och den gör håret rent och fettfritt. Gjorde en sista shamponering innan jag började, med ett godkänt sista shampo såklart (så att du vet att jag har följt instruktionerna ordentligt).

  Den stora anledningen till att jag började med balsammetoden är att mitt hår är jättelent och blir fettigt på en dag, och jag var trött på att tvätta håret var o varannan dag. Nu när det har gått två månader så har det inte skett nån förändring. Mitt hår blir fettigt lika snabbt som när jag använde shampo och jag öser på med torrshampo (godkänt såklart) för att slippa blöta håret varje dag. Jag drar ut på tvättarna till en gång i veckan men det hjälper inte. Funderar på att ge upp och börja med shampo igen men jag har kämpat i två månader och hoppas att det kanske kommer bli bättre.
  Har du några tips? Hur lång tid ska det ta innan man ser resultat? Kan ett alternativ vara att börja med SLS shampo?

  Jättetacksam för svar :)
  Hälsningar,
  Nina

  • Reply Stina 26 december, 2013 at 13:39

   Hej Nina,

   Tvättar du bara håret en gång i veckan? Oftast behöver man tvätta det i alla fall två gånger. Sen kan det bero på att balsamet du tvättar med är för lätt för ditt hår, att det behöver mer vård i hårbottten.
   SLS-fritt schampo kan vara ett bra alternativ, du kan även växla mellan att tvätta med det och ett balsam.

   Kram Stina

 • Reply lisa 30 juni, 2015 at 21:36

  Hejsan!
  Har du något tips på produkter som innehåller vattenlösliga silikoner? :)

  • Reply Stina 9 juli, 2015 at 09:19

   Nej, vilka produkter som specifikt innehåller vattenlösliga silikoner är ingenting jag har koll på. Men kikar du i listorna på godkända produkter finns det massor med bra produkter att välja bland.

 • Reply Idde 2 juni, 2016 at 18:23

  Hej! Jag undrar om Silicone Quaternium-16 är en vattenlöslig silikon eller ej? :)

  Mvh. Idde

  • Reply Stina 7 juni, 2016 at 13:32

   Hej Idde,

   Den är inte vattenlöslig tyvärr.

   Kram Stina

 • Reply Mano 27 juni, 2016 at 14:38

  Hej! Jag undrar om Dimethiconol Meadowfoamate är godkänt? Apoliva Curl booster är en produkt som jag tror är godkänd. Körde den i produktkollen och fann inga förbjudna ämnen. Du kanske kan lägga in den i listan då den är underbar!

  • Reply Stina 28 juni, 2016 at 12:43

   Hej Mano,

   Tack för tipset, det ska jag göra :-) Den infon som jag hittar säger att det ämnet inte är vattenlösligt och därför inte godkänt.

   Kram Stina

 • Reply Anna 12 november, 2016 at 19:40

  Hej!
  Jag funderar på att prova med lite silikon för att mitt hår inte ska trassla in och brytas av så lätt. Det här balsamet har jag fått höra att det ska gå att tvätta bort med sulfatfritt schampo. Vad tror du om dessa silikoner?
  Innehåll: Aqua, PEG-4 Sorbitan Stearate, Glyceryl Stearate, Polyoxyethylene Cetyl Stearyl Diether, Dimethicone/Silsequioxane Copolymer, Hyaluronic Acid, Hydroxypropl Guar, Jojoba Oil PEG-8 Esters, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Rosa Centifolia Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Phenoxyethanol.

  Vänliga hälsningar Anna

  • Reply Stina 26 november, 2016 at 18:37

   Hej Anna,

   De kanske funkar att tvätta bort med SLS-fritt schampo, men de går inte att tvätta bort med balsam tyvärr.

   Kram Stina

 • Reply Annica Burman 14 november, 2016 at 19:04

  Fick en hårinpackning från Maria Nila. Ser att det finns Amodimethicone i och blir lite förvånad. Det var en Glossybox i samarbete med Therese Lindgren, så jag var övertygad om att produkterna inte bara skulle vara veganska utan också passa BM. Maria Nila svara såhär… jag blir tveksam. Ser att du svarat på samma kombination av innehåll för Blondinbella-produkter och då säger att det är INTE vattenlösligt. Så här skriver Maria Nilas kundtjänst:

  ”Heal-serien är fri från fettlösliga silikoner, innehåller endast en liten mängd vattenlösliga silikoner.
  Amodimethicone/Morpholinomethyl Silsesquioxane Copolymer är ett siloxanpolymer som består av Amodimethicone och morpholinomethyl Silesquioxane Copolymer det är den senare som gör själva sammansättningen av dessa två vattenlösig.

  Även att det finns Trideceth-5 i formuleringen säkerställer att man kan tvätta bort den lilla mängd.”

  Är detta något du hört talas om?? Jag känner mig väldigt tveksam….

  • Reply Stina 26 november, 2016 at 18:47

   Hej Annica,

   Har fått samma fråga tidigare och säger kundtjänsten att det är okej så bör det ju vara det. Man får göra som man vill, men jag är inte helt 100% säker och hittar ingen neutral källa så jag kommer inte att lägga till produkterna i listorna. Angående Blondinbellas produkter så innehåller de flesta vanliga silikoner och inte polymer så de är garanterat inte godkända. Det finns många godkända alternativ som man kan använda istället :-)

   Kram Stina

 • Reply Linda 16 mars, 2018 at 23:34

  Hej Stina!
  Letar efter ett balsam till längderna som helst inte innehåller parfym, lanolin och citronella. Jag har tidigare använt Hjärtlig High sensitive men upplever att den inte reder ut eller tillför fukt i mitt torra blekta hår. Har du något bra tips på ett passande balsam? Upplever att håret fort blir fett…. Vad gör jag för fel?

  • Reply Stina 6 april, 2018 at 16:49

   Det är helt omöjligt för mig att komma ihåg vad alla godkända balsam innehåller på rak arm. Om du börjar leta bland godkända balsam som är parfymfria får du gå vidare och se ifall de även är fria från andra ämnen som du inte tål. HÄR hittar du godkända balsam tillsammans med innehållsförteckningar.

 • Reply Cathrine 23 april, 2018 at 21:26

  Hej!
  Jag vill fråga dig om detta är en vattenlöslig silicon – DIMETHICONE/SILSESQUIOXANE COPOLYMER

  • Reply Stina 30 april, 2018 at 12:27

   Nej, den är inte vattenlöslig.

 • Reply Anna 18 februari, 2019 at 16:45

  Hej
  Jag funderar på att prova balsam med vattenlösliga silikoner och hittade Kerastase All Soft conditioner. Är det vattenlösligt? Svårt för mig att tyda… Jättetacksam om du vill svara . )

  Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Elaeis Guineensis Oil/Palm Oil, Cetyl Alcohol, Isopropyl Alcohol, Phenoxyethanol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Octyldodecanol, Sodium Pca, Parfum/ Fragrance, Citric Acid, Sodium Cocoyl Amino Acids, Chlorhexidine Dihydrochloride, Stearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Potassium Dimethicone Peg-7 Panthenyl Phosphate, Sodium Sarcosinate, Propylene Glycol, Argania Spinosa Kernel Oil, Arginine, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Vegetable Protein Pg-Propyl Silanetriol, Sodium Chloride, Tetrasodium Edta, Potassium Sorbate.

 • Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: