Dagens Fråga

Dagens Fråga: Fettalkoholer & Uttorkande alkoholer

Hej!

Vill först och främst tacka dig för att jag börjat BM, väldigt inspirerande! Jag har en liten fråga, mitt hår är lockigt, brukar ha i en lockcreme (gillar inte gele och mousse) men den är förbjuden nu. Såg på din lista över godkända styling produkter; curl reviver från curl harmony. Klickade in på hemsidan den finns på och såg ingredienserna. 

Ingredienser: Aqua, behentrimonium metosulfat, Cetearyl Alcohol Persea gratissima (Avocado Butter), Garcinia indica (kokum Butter), Cocos nucifera (Coconut Oil), glycerin, Phenoxyethanol, bensylalkohol, kaliumsorbat, Parfum, kanelalkohol, citronellol, 

Är den godkänd trots att där står alkohol? 

Vänliga hälsningar Alexandra

Hej,

Detta är en jättevanlig fråga så jag tänkte förklara den ordentligt. Att hålla koll på alla olika ingredienser kan vara krångligt men också lärorikt, det är faktiskt ganska intressant att veta vad det är man har i håret, kroppen och ansiktet.

Det finns två olika sorters alkoholer i skönhetsprodukter, den ena sorten är fettalkoholer och den andra är uttorkande alkoholer.

Exempel på fettalkoholer: Cetearyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Caprylic Alcohol.

Dessa alkoholer är anledningen till att det funkar att tvätta håret med balsam. Vi vet alla att fett löser fett och det är precis vad dessa gör. Ditt fett i håret löses upp med hjälp av fettalkoholer i balsamet. Dessa är alltså helt okej att produkten innehåller!

Exempel på uttorkande alkoholer: Alcohol denat, Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol, Etanol.

Här har vi däremot de ”farliga” alkoholerna. Dessa är väldigt starka och uttorkande. Det är samma alkohol som används till desinficering bara för att nämna ett exempel. Men vissa produkter innehåller dessa alkoholer, ofta för att de gör att produkten håller sig fräsch längre (konserveringsmedel). Andra produkter som hårspray innehåller ganska mycket av dem. Man får här helt enkelt välja själv om man vill ”utsätta” sitt hår för dessa alkoholer.

Klicka här för att skicka in din egen fråga!

Dagens Fråga: Fettalkoholer & Uttorkande alkoholer
4.1 (82.86%) 7 votes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply sofie 19 december, 2012 at 22:28

  Hej! Jag håller just på startar igång med att testa BM, och kikar runt vad det finns för produkter som är så skonsamma för håret som möjligt. Undrar om du vet hur det är med följande ingredienser? Torkar de ut håret? Är ju en djungel det här med innehållsförteckning!!
  Tack på förhand!

  INGREDIENSER

  destillerat vatten, apelsinblomsdestillat*, naturlig sockertensid, veteprotein, pracaxifröolja*, aloe vera extrakt*, eteriska doftoljor (neroli, bergamott), naturligt glycerin, xanthan gum, citronsyra, mild konservering.

  • Reply Stina 22 december, 2012 at 12:05

   Hej Sofie,

   Nej det ser ut att vara väldigt bra ingredienser. Vad är det för produkt?

   Kram Stina

 • Reply Emelie 20 december, 2012 at 11:39

  Hejsan! Jag ska nu börja använda mig utan BM men har en fråga om det. Finns det godkända schampon och balsam för färgat hår? Eller gör det ingen större skillnad om man använder produkter för ofärgat hår?

  • Reply Stina 22 december, 2012 at 12:07

   Hej Emelie,

   Jodå visst finns det produkter för färgat hår, vet till exempel att PHC har ett balsam för färgat hår som är godkänt. Titta i listan så hittar du säkert fler. Håret blir mer återfuktat och håller kvar färgen länge med balsammetoden men det är klart att det är bra att använda produkter för färgat hår, speciellt om du färgar det i röda toner som bleknar snabbast.

   Kram Stina

 • Reply El Mika » Det där med alkohol… 10 februari, 2015 at 16:17

  […] hudvård används också fettalkoholer (Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol) som däremot är helt okej och inte alls verkar […]

 • Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: