Blandat

Sveriges snyggaste kvinnor (och män)

Så löd en av rubrikerna till ett mail som fångade min blick innan jag klickade på ”Töm skräppost”. Varför rangordnar vi idag, år 2013, människor efter hur dom ser ut? Kan verkligen inte förstå det.

Skönheten sitter, som man säger, i betraktarens öga. Vem eller vilka är det som bestämmer rangordningen på listan? Vilken rätt har dom att göra det? Jag blir bara så innerligt trött på sånt här. Det föder bara mer osäkerhet och utseendefixering i samhället. Istället för att basera en lista på vad man gjort som människa, prestationer i arbetslivet eller de bra saker man gjort för någon annan så väljer man att basera den på hur en människa ser ut. Hur felvridet är inte det? Varför lägger vi såna värderingar i något som man inte kan ändra på? Du föds med ett visst utseende och så vida du inte väljer att lägga dig under kniven så är man tyvärr fast med det resten av livet. Är man på något sätt mindre värd för att man hamnar utanför topplistan över de 99 snyggaste?

Kanske låter det som dubbelmoral att tycka såhär och samtidigt driva en skönhetsblogg. Men i mina ögon är det inte det. Att göra sig fin och sminka sig för ens egen skull är en sak. Men att göra det för att någon annan ska tycka något om en tycker jag är helt uppåt väggarna fel. Visst får sig självförtroendet en skjuts när man har snygga kläder, håret fixat och sminket på plats. Men jag tycker att man ska göra det för att känna sig fin för sig själv, inte för att bli bättre i någon annans ögon och verkligen inte för att ”duga” åt någon annan.

Önskar verkligen att samhället pushade fram och belyste individer som är driftiga och vill förändra saker till det bättre. Kommer att tänka på ett exempel som hände förra året. Det var en 15-årig kille från Maryland i USA som uppfann ett nytt cancertest. Jämfört med tidigare test var detta otroligt mycket snabbare, billigare och mer träffsäkert. Det enda stora svenska media som skrev om detta var SvD.

Kanske är det för att jag själv jobbat så länge inom den här branschen som jag ser det på det här sättet. All den ”verklighet” man ser i reklam, tidiningar och så vidare är så fabricerad. Skapad av ett team som är proffs på att förmedla en bild av skönhet som inte är mänsklig. Alla har väl sätt de virala klippen från Dove och Global Democracy, som visar tydligt på hur långt från verkligheten resultatet faktiskt är.

Har ni några tankar om det här?

Sveriges snyggaste kvinnor (och män)
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Elin 2 december, 2013 at 16:36

    Toppenbra inlägg, håller verkligen med. Har också haft lite dubbla, motsägelsefulla känslor om mitt eget skönhetsintresse och det faktum att jag sminkar mig varje dag, jag tycker egentligen att jag oftare borde se ut som jag gör helt naturligt. Det känns ju galet att man ska tycka att man ser ”trött och sliten” ut fast man bara inte har concealer på sig t ex. Men ja, jag tycker hela samhället borde fokusera mindre på ytliga saker överlag.

  • Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: