Allmänt

Våra farliga skönhetsprodukter

farliga-skonhetsprodukter

Hur seriöst tar du egentligen allt som skrivs om hur farliga våra vanliga skönhetsprodukter är? Det är en fråga som ständigt är på tapeten och nu senast uppmärksammades det när GP gjorde sin granskning av produkter som påstås vara naturliga. Självklart var inte produkterna det. Det är ju inte så konstigt med tanke på att de valt att titta på några av de största märkena som finns på marknaden som inte ens profilerar sig som naturliga. Men nåväl, det var inte det som jag ville skriva om idag.

Det jag ville ta upp är att det talas så otroligt mycket om hur farliga nästan alla ingredienser som finns i skönhetsprodukterna är. Sanningen är den att ALLT är farligt, i höga doser. Till och med vatten kan du dö av om du får i dig för mycket! Det finns självklart ämnen som inte är jättenyttiga för varken oss eller naturen, men reglerna för vad man får ha i produkterna är väldigt strikta, speciellt i EU. Jag läste häromdagen ett blogginlägg med information om ett nytt mineralmärke som ska lanseras i Sverige. Tydligen så undvek dem att använda starka kemikalier i sina produkter. Jo visst, men vilken tillverkare gör inte det? Hur hade det sett ut annars… Det blir liksom en skrämseltaktik för att få en som konsument att tro att deras produkter är snällare än andra tillverkares. Det tycker jag är fel.

Det gör det också svårt att som konsument få neutral information om ingredienser och hur de påverkar oss. Får man det kan man själv välja om man vill använda produkter med det ämnet eller undvika dem. För vi är smarta, vi kan forma våra egna åsikter och ta egna beslut utan att tillverkare eller journalister behöver tvinga det på oss.

Ett bra exempel är det jättebra inlägget hos junesabstracts som tar upp mineraloljor och vanliga påståenden samt myter om dem. Jag tycker inlägget är så bra för att det är väldigt uttömmande, utan någon dold agenda som att sälja produkter. Ren fakta om vad mineralolja faktiskt är för något. Sen är det upp till var och en att göra ett medvetet val – vill jag använda mineralolja eller inte i min hud- och hårvård?

Sulfater är ett annat bra exempel. Sulfater hittar man i alla olika sorters tvålar och schampon – det är det som gör att produkten löddrar. Men det är också väldigt uttorkande eftersom det löser smutsen såpass bra. Tänk dig hur händerna känns efter du tvättat dem med diskmedel, inte så kul va? Ungefär samma grej är det när man tvättar håret med ett schampo som innehåller sulfater. Men det är inte farligt. Håret kommer förmodligen må mycket bättre om du tvättar det med ett sulfatfritt schampo eller balsam i stället. Men du dör inte om du fortsätter använda ett vanligt schampo.

Vad kan man göra för att öka sin kunskap? Här är ett par tips:

 • Var kritisk till artiklar som tar upp faran med olika produkter. Vad har de använt för källor? Relevanta studier är bra, bloggar inte så bra…
 • Lär dig känna igen vanliga ingredienser i innehållsförteckningar (INCI).
 • Undrar du vad en ingrediens är för något? Sökfunktionen på Shenet är fantastisk att använda då.

Vart står du i det här ämnet? Jag är jättenyfiken på att höra så dela med dig i en kommentar!

Våra farliga skönhetsprodukter
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply E 6 februari, 2014 at 09:00

  Jag håller med. Överlag räcker det om man använder sunt förnuft, som du säger är det mest dåligt i för stor mängd. Samma med mat osv, kommer ju också larm om vad som är farligt hela tiden.
  Det är dock så lustigt med mineraloljor. Alltid, alltid så länge man kan minnas, har man läst överallt skönhetsmässigt att mineralolja är dåligt och täpper till porerna. Och nu senaste månaden har alla plötsligt ändrat sig, då undrar man också vad det beror på, om det är någon ny undersökning som visar det eller vad som händer.. Spännande iaf.

  • Reply Stina 11 februari, 2014 at 18:42

   Just pratet om mineralolja tror jag beror på No Bullshit Day som Daisy Beauty arrangerade. Då pratades det om just mineralolja men också sulfater och parabener. Håller inte med om allt som blev sagt men det är bra att det kommer upp till diskussion :-)

 • Reply Anna 10 februari, 2014 at 19:53

  Håller med dig helt, det är inte så att mineralolja är farligt, men gör det så stor nytta i produkten igentligen? nej, det finns så mycket bättre alternativ ist. Det känns ändå bra att folk börjar fatta vad dom smörjer in sig med, ser fler och fler natuliga märken på mitt Ica :’)

  Kramar Anna – typneon.blogg.se

  • Reply Stina 11 februari, 2014 at 18:44

   Ja exakt! Det är bra att vi konsumenter blir med uppmärksamma, för det är vi som styr vad ICA köper in genom våra egna köp. Hoppas bara på att se lite fler sulfatfria schampon där också! :-) Kram Stina

  Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: