Beautyskolan

Att sminka inför en fotografering

makeup-infor-fotograferingIngen retuschering – bara makeup

Vad man ska använda för makeup inför en fotografering är en hel vetenskap. Allt beror på vad man vill ha för slutresultat och vad för ljus man ska fota i. Generellt gäller dock att det ska användas mycket smink, mycket mer än till vardags. Detta är för att sminket ”försvinner” på bild. Använder man starka studioblixtar kan man räkna med att ungefär 50% försvinner.

Det viktigaste att lägga fokus på är basen, det vill säga primer, foundation, concealer samt skulptering (shading och highlight). Jag använder mig i princip aldrig av matt foundation för att jag tycker det blir för platt på bild. Oftast blir det istället en mineralfoundation tillsammans med en traditionell concealer där det behövs. Skulpteringen gör jag med ett matt solpuder och en flytande concealer som är ungefär två nyanser ljusare än foundationfärgen. Lite mer ingående om hur man skulpterar ansiktet har jag skrivit här.

För att öka effekten av highlightern ytterligare brukar jag använda en skimrig produkt, antingen en flytande, fast eller lös och applicera den där jag vill ha extra highlight, oftast på näsryggen, under brynets högsta punkt, amorbågen och eventuellt i ögonvrån. En skimrande produkt kommer att reflekteras av blixten och ge en fin lyster.

Även ögonsminket går det att lägga extra krut på. Den sminkningen som tar fram de flesta ögon fint får man till genom att lägga en brun matt skugga i globen samt under ögat, lägga en svart eller brun penna längs fransarna som under ögat slutar strax innan fransarna, följa upp med en eyeliner, applicera lösfransar och sedan två lager med maskara. Vill man skapa illusionen av ett större öga kan man också lägga en vit eller ljus penna på inre fransraden. För att öppna upp ögat kan man lägga en highlighter i ögonvrån.

Ögonbrynen fyller jag alltid i när jag sminkar inför en fotografering. Det gör jag för att definera dem, förstärka deras form eller ändra formen. Jag brukar använda en matt ögonskugga tillsammans med en fuktad pensel (för att få ett intensivare resultat). För ett naturligare resultat kan man använda en ögonskugga med en torr pensel. Ögonbrynspenna går också bra att använda, vilket man väljer är en smaksak. För att få brynen att ligga på plats hela dagen sprayar jag en ren maskaraborste med hårspray och borstar dem rätt.

Sist men inte minst är det dags för läpparna. Det viktigaste är att börja med en bra grund, det vill säga att läpparna inte är nariga utan mjuka och fina. Har man torra läppar rekommenderar jag att man skrubbar bort död hud innan fotograferingen. Jag brukar alltid använda en pensel när jag applicerar läppstift eller läppglans, främst för hygienens skull men också för att det ger mig mer kontroll. Använder man exempelvis ett rött läppstift måste man vara supernoga men konturerna, för blir det hackigt eller fel så syns det på bild. För att komma åt överallt brukar man öppna munnen så stort som möjligt, precis som hos tandläkaren. Läpparna blir då helt släta, man kommer åt ända in i mungiporna och det kommer ge ett jämnt resultat.

Om man använder läppglans så är det viktigt att aldrig lägga det ända ut i mungiporna. Varför? När blixten reflekteras i den glansiga ytan gör det att det ser ut som att man har ätit grillad flottig kyckling. Inte så snyggt. Lägg istället ett läppstift i samma färg som glanset först och applicera sedan glanset i mitten på läpparna och tona det utåt.

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av de produkter jag använde till bilden ovanför. Oftast brukar jag blanda både budget- och dyrare produkter, antingen för att jag testar någon produkt eller helt enkelt för att dem är bra. Bara för att en produkt är dyr betyder det inte att den är bra utan guldkorn finns i alla prisklasser!

Använda produkter:

Primer: Maybelline The Smoother
Foundation: Everyday Minerals IT Base
Concealer: L’Oréal Paris True Match
Puder: Eget
Rouge: Eget
Shading: Too Faced Bronzed & Poreless
Highlight: Benefit High Beam
Ögonbryn: 88-palett
Ögonskugga: 88-palett
Ögonpenna: Lancôme Le Crayon Khôl
Eyeliner: Maybelline Eye Studio Gel Liner
Lösögonfransar: Ardell 110
Maskara: L’Oréal Paris 4D
Läppar: Clarins Baby Rose

Bonusbild! Så här ser sminket se ut i ett annat ljus:

linnea-640

Att sminka inför en fotografering
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marika 24 oktober, 2013 at 16:34

  Svar: Varsågod! Jag tycker att om man hittar något bra så skall man länka :)

  • Reply Stina 24 oktober, 2013 at 22:48

   Så sant så!

  Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: