Beautyskolan

Vad är en primer?

En primer är en produkt man använder efter sin hudvård men innan sitt smink. Den innehåller ofta silikoner och lägger sig som en hinna över huden. Prime(r) kommer från engelskan och betyder förbereda. Man förbereder helt enkelt huden för det efterföljande sminket genom att ge den en fin yta.

Primers slog igenom stort med Smashbox’s klassiska Photo Finish (kommer ni ihåg hypen?), men finns nu hos de flesta märken och i olika utföranden.

Hur använder man en primer?

Jag föredrar att använda fingrarna, men även borste och svamp går bra att använda. Primers är ofta väldigt dryga så man behöver inte mycket! Man kan välja själv om man vill använda primern i hela ansiktet eller punktapplicera den där man behöver.

Vilken sorts primer ska jag använda?

Vad har du för behov? Det finns olika sorters primers, till exempel mattande för dig med fet hy, färgkorrigerande och anti-ageing primers. Det finns också dem som ger en fin yta utan att vara inriktade på något speciellt.

Färgkorrigerande primer? Vad är det?

Det är en primer med färg i. Om du läst mitt inlägg om färglära vet du att kontrastfärger tar ut varandra, så har man till exempel rosiga kinder man vill tona ner kan man använda en gröntonad primer. Den blir inte grön på huden utan när den läggs över det röda blir det tillsammans beige = hudfärgat.

Produkttips:

Mattande: M·A·C Matte Cream

Färgkorrigerande: Studio Secrets Anti-Redness Primer

Anti-ageing: Maybelline Instant Anti-Age The Smoother

Mineral: Queens & Shadows Silke/Satin (ja, de funkar faktiskt att använda som primer!)

Frågor? Kommentera så svarar jag!

Vad är en primer?
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lisa Aruhsell 22 september, 2011 at 22:07

  Hallå! Jag fick nyss för mig att kika igenom din portfolio och jag kände plötsligt en väldigt stark avundsjuka! Du är duktig och har fått jobba med både duktiga fotografer och modeller!

  Jag kommer inte ihåg vart, men förut ställde du en fråga om vilka bilder som var att föredra på dina ögonskuggor i shopen. Jag personligen föredrar de gamla bilderna, de ser mer enhetliga och professionella. Däremot är det avsevärt mycket lättare att se skuggan på de nya bilderna och när man klickar upp dem, sugs man verkligen in i bilden och blir som hypnotiserad av den. Men – det är ju bara min åsikt :)

  Keep up the good work – i’ll be watching!

  • Reply Stina 23 september, 2011 at 07:39

   Tack för komplimangen! Man får jobba väldigt hårt, ha mycket tur och vara på rätt plats vid rätt tid för att komma någonstans som makeupartist :)

   Tack för svaret om bilderna också, tanken är att alla skuggor ska ha samma sorts närbilder, nu ser det lite oorganiserat ut när vissa har de gamla fortfarande. Men jag bytte helt enkelt för att man ser skuggorna bättre på de nya, och det är ju hela poängen med att ha bilder på dem egentligen :)

 • Reply Eva 24 oktober, 2012 at 13:55

  Hej!

  Men kan man anvanda primer om man kor balsammetoden? Jag tankte att borde det inte komma i haret om man har det i pannan tex? Finns det nagon primer som ar bra for huden/utan silikoner?

  Eva

  • Reply Stina 24 oktober, 2012 at 18:02

   Hej Eva,

   Ja det kan man göra men man får ju vara lite försiktig så det inte hamnar i håret. Kan vara bra att tvätta ur håret med ett sista-schampo då och då för att få bort sånt som ”fastnat” i alla fall.

   Vet ingen så där på rak arm, får kika på det!

   Kram Stina

  Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: