Beautyskolan

Vad betyder det egentligen? – Sminkordlista

03 copy

Blotting papper
Små papper som absorberar överflödig olja från ansiktet när de trycks mot hyn. Kan användas både innan sminkning och efter. Om du har lite fetare hy är det jättebra att använda blotting papper innan du bättrar på med puder, annars kan det lätt bli kakigt.
Eyeliner
Eyeliner och kajal är två saker som många blandar ihop. En eyeliner ger en skarpare markering och ritas ofta med vinge i yttre ögonvrån ála 50-tal. Eyeliner kan du köpa i flytande form, gelform och i kakform. En eyeliner i kakform används med blöt pensel och blir på så sätt flytande.
Foundation
Foundation, täckkräm, brunkräm.. Kärt barn har många namn. En foundation används för att jämna ut hyn och som bas för resten av sminket. Välj helst en så tunn foundation som möjligt och täck ojämnheter med en concealer istället. Foundations finns idag som flytande, creme, creme-till-puder, puder, mousse, spray, stick och mineralpuder. Vilket du väljer är helt upp till dig. Tänk på att om du använder flytande eller cremefoundation måste du fixera den med ett puder efteråt, detta är jätteviktigt speciellt om man har lite fetare hy. Gör man inte det blandas foundationen med hudens egna oljor och ”rinner av” hyn inom några timmar.
Highlight
Highlight innebär att man med ljusare foundation/puder framhäver positiva delar i ansiktet eller döljer negativa delar. Du kan även använda ljusare ögonskuggor med skimmer men då endast på kindbenen, i ögonvrån och på högsta punkten under ögonbrynen.
Exempel på positiva delar: Näsryggen, kindbenen, högsta punkten under ögonbrynet samt pannan.
Exempel på negativa delar: Skugga/påsar under ögonen, inre ögonvrån.
Kajal
Kajal är en penna som används runt ögonen. Du kan använda den som en mjukare version av en eyeliner, på slemhinnan för att få ett mer markerat öga eller suddad för en enkel sotning. Kajalpennor finns i alla möjliga färger, med skimmer, utan skimmer, så alla kan hitta sin favorit. Pennor i färg är också ett lätt sätt att prova på lite mer färgglatt smink, testa en penna i dina ögons kontrastfärg och se hur din egen färg framhävs.
Mist
För att fixera sitt smink kan man spraya lätt med en face mist över ansiktet. Misten lägger sig som en tunn film över sminket och gör det extra hållbart. Det finns dock två olika sorters mist, en som fixerar smink och en som är till för att återfukta ansiktet, se till att du köper rätt.
Primer
Primer används efter fuktighetskräm men innan foundation. Primerns jobb är att se till att lägga sig i alla ojämnheter och rynkor samt se till att sminket håller hela dagen. Vissa primers är formulerade för att hålla hyn matt hela dagen, andra är återfuktande och andra har pigment i sig som till exempel kan dämpa rodnad. Gör verkligen stor skillad så är absolut värt att testa. Det finns även primer speciellt gjorda för ögon, läppar och ögonfransar.
Puder
Puder finns i två olika former, löst och i kakform. Löst puder används tillsammans med en puderborste för att fixera foundation. Kakpuder används tillsammans med en svamp för att bättra på sminket under dagen.
Shading
För att få mer definition och framhäva dragen i ens ansikte kan man använda shading. Det görs med en gråbrun skugga (ett matt solpuder funkar också) och en rougeborste eller speciell shadingborste. Shading läggs i alla skuggor man vill framhäva, till exempel: kindskuggan, sidan av näsan, käkskuggan och globskuggan.
Sotning
Sotning är en sminkning som kan se ut på väldigt många olika sätt. Det som är den gemensamma faktorn är att skuggan ska se ”rökig” ut och man ofta använder svart eller andra mörkare skuggor.
Vad betyder det egentligen? – Sminkordlista
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Eveliina 28 april, 2010 at 22:17

  Hej!
  Jag skulle vilja veta om du säljer de stora ögonskuggspaketen som visas på bild här?
  Och i så fall hur mycket de kostar?

 • Reply Stina 28 april, 2010 at 22:20

  Hej Evelina!

  Visst gör jag det! 249 kr/st kostar dem. Du hittar paletterna här: http://stinamarkan.se/shop/index.php?cPath=23

  Mvh Stina

 • Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: