Dagens Fråga

Dagens fråga: Att starta sitt eget sminkmärke

Hej,

Jag läste att du gjorde ditt eget sminkmärke , då jag själv är inne på dem barnorna så undrar jag om du vill svara på några frågor?

1. Gick du någon specifik utbildning (så som makeup artist, kemist, hudterapeut, företags-utbildning) för att starta ditt sminkmärke?

2. I så fall ja , Vilken? kände du att utbildningen gav dig en stabil grund

3. Har du några konkreta tips eller förslag till någon som vill starta företag inom makeupbranschen?

Tack på förhand och för en inspirerande blogg.

Mvh Maddi

Det jag har i grunden är en makeupartistutbildning. Dock har den inte hjälpt mig med mer än att jag vet vad som är bra smink och att tack vare jobbet har haft möjligheten att testa produkterna i hårda förhållanden som under plåtningar och videoinspelningar. Sen har smink och skönhet alltid varit ett väldigt stort intresse och jag nördar alltid ner mig i sånt jag tycker är intressant.

Starta sminkmärke kan egentligen vem som helst göra. Vissa av mina produkter köpte jag in, vissa tillverkade jag själv. Det viktigaste är att ha koll på alla bestämmelser, t.ex. måste Läkemedelsverket testa produkterna och för detta tillkommer en grundavgift samt en avgift per produkt. Det finns också regler för vilken information som måste finnas på etiketterna och förpackningen. Kolla upp allt sådant innan!

Några konkreta tips:

– Var beredd på att jobba hårt och räkna med att det tar tid att bygga upp ett märke. Du konkurrerar med bolag som lägger flera miljoner på sin marknadsföring och då är de redan inarbetade sedan många år tillbaka.
– Nischa dig. Vad är speciellt med ditt märke?
– Var kritisk och ifrågasätt dig själv och din idé. Du måste kunna svara på frågor som t.ex. varför kunden ska välja dig.
– Gör en lönsamhetskalkyl och glöm inte räkna med din egen tid! Om du vill ha en timlön på 200 kr måste du få in minst det dubbla, plus extra för pensionssparande, försäkringar och så vidare. Då ska dessutom alla utgifter redan vara borträknade.
– När du gör din lönsamhetskalkyl och sätter priser, glöm inte att det ska finnas möjlighet för företaget att kunna växa också. Inkomsterna ska kunna bära lokalhyra och så vidare, om det är dit du vill. Det är bättre att sänka priser än att höja efter hand.
– Marknadsför, marknadsför, marknadsför!

För att få ännu fler bra tips att ge till er mailade jag ut frågan ”Vad är ditt bästa råd till någon som vill starta ett eget sminkmärke?” till två stycken tjejer som gjort precis det.

anna-hellqvist-tvalAnna Hellqvist har sedan 2003 drivit hudvårds- och sminkmärket TVÅL. Hon har en doktorstitel i biologi. TVÅL säljs i den egna butiken i Kanada men också i den egna webshopen och hos Eleven.

Jo, det var så att jag tänkte på en sak med en gång när jag läste din fråga. Nämligen att ta tillräckligt betalt :) Jag skulle tro att nästan alla av oss som startar ett smink- eller hudvårdsmärke gör det för att man har ett enormt intresse och man börjar med det som en hobby. Sedan kanske man börja sälja lite vid sidan av sitt ”riktiga jobb”, och det är här man måste tänka efter! För om man känner att man vill ta steget att försöka leva på sina produkter så måste man se till att arbetskostnaden är inräknad i priset. Har man redan börjat sälja sina produkter här och där och börjat bygga upp en kundbas, då kan man inte helt plötsligt fördubbla priset utan att folk börjar undra (och antagligen protestera). Så när man finner upp en ny produkt, använd excel eller något liknande för att räkna ut kostnaden för produkten och var noggrann med att lägga till arbetskostnaden. Och var inte rädd för att produkten blir för dyr! Tänk på alla stora märken… de måste betala en otrolig massa folk som inte är inblandad i själva kostnaden för produkten, mellanchefer, dyra fotomodeller osv. Det får så klart kunden betala för. Med din produkt är det enbart kostnaden för de fina ingredienserna och din timlön. Billigt i jämförelse :) Kvalitet märks, och det betalar folk gärna för (i allmänhet). Lycka till!

jenny-jahn-green-loveJenny Jahn är grundare till Green Love, ett märke som erbjuder fairtrade- och ekologisk hudvård med exklusiva certifierade råvaror. Green Love finns att köpa i den egna webshopen och hos Eleven.

Jag har 4 st viktiga råd som jag absolut direkt sagt om någon frågar:

1. Köp häftet GMP, det kostar runt 1000 kr men där har du det mesta i regelväg om vad man skall följa, känner man att man klarar det so go for it!

2. Köp boken Rivstart. Känner du att boken talar till dig så vet du att du kan ha eget företag, han tar upp en hel del nakna sanningar om hur det är att ha eget företag.

3. Ring så mycket du kan till skatteverket och läkemedelsverket, dem svarar alltid och hjälper dig med frågor, även obekväma. Första åren har skatteverket kurser i hur man deklarerar och dem kan till och med hjälpa dig att deklarera om du går dit som nystartad firma och behöver hjälp vart du skall fylla i, det tror man inte då man tänker att de jagar bovar men oj oj vad de hjälper till, med moms o.s.v.

4. Gå till din bank med din affärsidé och med deras hjälp kan ett Almilån för kvinnor enklare ges, då får man lära göra sig affärsplan innan vilket är bra för en överblick.

Dagens fråga: Att starta sitt eget sminkmärke
3 (60%) 3 votes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: