Företagande

Få hjälp med siffrorna

En kompis frågade mig för ett tag sen om mina tips och råd när man ska starta företag. Oftast blir det att man får höra de vanliga råden som att skriva en ordentlig affärsplan och ta reda på allt byråkratiskt runt skatter och tillstånd. Men ett tips som jag önskar att jag hade fått när jag startade mitt företag är att köpa ett bokföringsprogram! Det hade sparat mig så många timmar i excel med uträkningar och oro över att någon siffra i någon formel blivit fel någonstans.

Så för några år sen valde jag att testa ett program som heter Visma Enskild Firma. Det programmet har varit en sån otrolig hjälpreda sen dess så jag rekommenderar det varmt till alla. Det enda man behöver göra är att fylla i in- och utbetalningar och så sköter programmet resten. Det räknar ut skatter och moms. Allt görs automatiskt och man kopierar bara in resultatet till Skatteverkets deklarationer. Programmet sparar också kundinformation från tidigare fakturor så det är lätt att ta fram när man ska göra en ny faktura. Vill man ha ett mer utarbetat kundregister finns det bättre program än just Enskild Firma men de funktioner som finns passade mig väldigt bra speciellt när jag hade min webshop. Självklart finns det massor med många fler funktioner men ska jag räkna upp alla får jag sitta här till midnatt och skriva, men den viktigaste ”funktionen” av alla var att jag tack vare programmet kunde lägga mer tid på att driva företaget istället för att gräva ner mig i bokföring.

Något jag saknar är visserligen att kunna ändra designen på fakturorna mer än logotypen, men vill man ha smidigheten är det väl sådant man får offra antar jag och det är det värt. Visma Enskild Firma kostar 1690 kr första året och därefter 1200 kr per år. Man köper programmet på nytt varje år eftersom det är nytt bokföringsår och programmet därför har uppdaterats.

 

Få hjälp med siffrorna
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: