Balsammetoden

3 myter om balsammetoden

myter-om-balsammetoden

Alldeles för ofta hör man påståenden om det ena eller det andra som allt som oftast är långt från sanningen. Tråkigt, tycker jag eftersom det sprider information som inte stämmer och som kanske får någon som är sugen på att testa balsammetoden att välja att inte göra det istället. Så nu slår vi hål på ett par vanliga myter tycker jag!

Myt 1: Du får inte värmestyla håret.

Jo, det får du! Det här är en av de största myterna inom balsammetoden. Det är klart att värmestylingen sliter på håret, men använder du ett bra värmeskydd, är noga med att använda inpackningar emellanåt och har en lagom temperatur på platt- eller locktången är det inga som helst problem. Man behöver heller inte använda sig av ”standardstylingen” det vill säga krama i en gelé och ploppa håret eller föna det med en diffuser. Det kan man göra om man vill framhäva sina lockar maximalt men det är absolut inget måste. Styla håret kan man göra precis som man vill!

Myt 2: Håret blir inte rent av balsam.

Jodå, så länge man använder godkända produkter. Hade det inte blivit rent hade ju hela metoden fallerat, eller hur? Fettalkoholerna i balsamet löser med hjälp av massage lätt upp fettet i hår och hårbotten. Men använder man produkter som innehåller ingredienser vilka inte är vatten- eller fettlösliga (silikon och mineraloljor till exempel) så kommer inte balsamet kunna tvätta bort dem. Därför är det viktigt att man använder både godkända balsam OCH stylingprodukter.

Myt 3: Du får aldrig använda ett schampo.

Tanken med balsammetoden är så klart att undvika användningen av schampo. Men vill man använda ett schampo någon gång då och då är det helt okej! Man förstör inte allt man åstadkommit med håret bara för att man tvättar det med ett schampo. Det är den dagliga användningen som inte är bra för håret. Något att tänka på dock är att använda ett sulfatfritt schampo istället för ett vanligt. Det är mycket mildare för håret samtidigt som det fortfarande har den löddriga känslan som ett vanligt schampo.

3 myter om balsammetoden
3 (60%) 5 votes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply sanna 7 april, 2014 at 18:15

  Hej!

  jag har kört på balsammetoden i 2 månader nu men mitt hår är fortfarande torrt? precis som det var innan jag började.
  Jag tycker mitt hår har blivit lite längre och fylligare kanske men torrt,och det kliar i hårbotten..det har det iofs börjat göra nu.
  Jag använder mig utav Coop extra tvättbalsam och Garnier avokado shea butter.
  vad är det som är fel?

  • Reply Stina 10 april, 2014 at 18:17

   Hej Sanna,

   Byt till ett mer vårdande balsam! Jag tror också du behöver byta till ett annat tvättbalsam, speciellt om du tycker det kliar i hårbotten. Jag gillar Garant Såklart (finns på Hemköp och Willys). Parfymfritt, milt och effektivt! Kram

 • Reply Daniella Caspian 28 januari, 2016 at 18:04

  Fungerar metoden lika bra på färgat hår? Jag har färgat över mitt ombreblonda (sönderblekta) med mörkbrunt och tänker ha det mörkbrunt och färga utväxten ca var 3 månad. Är orolig för att håret kanske reagerar annorlunda på något vis. Kram och tack på förhand!

  • Reply Stina 1 februari, 2016 at 11:30

   Hej Daniella,

   Det går utmärkt att använda balsammetoden på ett färgat hår. Ditt hår kanske behöver lite extra vård efter du färgat, så det är bra att komplettera med en bra inpackning du kan använda då. HÄR kan du läsa lite mer om vad man ska tänka på när man färgar håret.

   Kram Stina

 • Reply amal 8 april, 2016 at 12:58

  om man nu ska köpa prudukter
  vad är det för prudukter man behövert köpa
  alså beror det på villket märke’

  • Reply Stina 18 april, 2016 at 11:03

   Hej Amal,

   Det finns listor här på bloggen med godkända produkter, annars kan du också kolla http://balsammetoden.se.

   Kram Stina

  Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: