Balsammetoden

Godkända Produkter för Balsammetoden & No Poo – Del 2 (balsam)

godkanda-produkter-balsammetoden-balsam

Hitta andra produkter:

SISTA-SCHAMPO – INPACKNINGAR – STYLING – TORRSCHAMPO – SLS-FRITT SCHAMPO

I den här listan hittar du balsam godkända för balsammetoden och no poo. Det finns balsam i alla prisklasser, från billiga balsam du hittar i dagligvaruhandeln till dyrare balsam som säljs hos frisörer. Ekologiska balsam är märkta EKO.

Saknar du något balsam som du vet är godkänt? Skriv en kommentar så kan jag lägga till det i listan. Eller undrar du över ett balsam du har hemma? Använd Produktkollen så får du svar direkt.

NYTT! Det finns nu väldigt bra möjligheter att söka i listorna då jag kategoriserat produkter som är ekologiska, veganska, om de innehåller protein, och parfymfria produkter. Även ingredienslistor till nästan varje produkt finns (tryck på raden för respektive produkt så dyker det upp) och sökningen kan göras även i dessa!

Exempel:

Sök efter produkter i en viss kategori (exempelvis ekologiska produkter): tryck på pilen vid sökraden, markera ur allt förutom ”ekologisk”. Skriv ”ja” i sökrutan och tryck på förstoringsglaset.

Sök efter produkter med en speciell ingrediens: i sökrutan skriver du ingrediensens namn, exempelvis ”glycerin” (utan citattecken). Tryck på förstoringsglaset för att söka.

Sök efter produkter utan en speciell ingrediens: i sökrutan skriver du till exempel ”-glycerin”, alltså ingrediensens namn med ett minustecken framför. Tryck sen på förstoringsglaset.

Senast uppdaterad maj 2018.

Tvättbalsam

 

Vårdande balsam

Godkända Produkter för Balsammetoden & No Poo – Del 2 (balsam)
3.6 (72.42%) 66 votes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

841 Comments

 • Reply Balsammetoden | Stina Markan 17 mars, 2011 at 22:23

  […] Produkter för Balsammetoden – Del 2 […]

 • Reply Carina 18 mars, 2011 at 08:05

  Varför ingår inte Aussie Miracle Moist Conditioner som godkända produkter? Har den något som inte är bra för håret?

  • Reply Stina 18 mars, 2011 at 09:46

   För att den inte är godkänd för balsammetoden, den innehåller silikoner.

 • Reply Sara 5 september, 2011 at 16:21

  Hej Stina! Är Behentrimonium methosulfate okej i hårinpackningen TVÅL strawberry/vanilla som jag köpt?

  • Reply Stina 6 september, 2011 at 22:12

   Hej Sara!

   Det är faktiskt ingen sulfat som namnet får en att tro, utan ett väldigt milt ämne som reder ut håret. Helt okej alltså!

   Mvh Stina

 • Reply Maria 25 september, 2011 at 17:24

  Hej!

  Först undrar jag om det finns några godkända oparfymerade vårdande balsam? Billigt balsam utan parfym hittade jag på apoteket, men jag skulle vilja ha ett tyngre, vårdande balsam utan parfym som kan användas till balsammetoden. Några förslag?

  Och så undrar jag om produkten Urban by Björn Axén curlylicious curl mousse är okej till balsammetoden.

  Tacksam för svar

  PS är så glad över att jag hittat din blogg. Underbart bra och intressant

  • Reply Stina 25 september, 2011 at 17:33

   Hej!

   Roligt att du gillar bloggen :) Jessicurls balsam och inpackningar går att få oparfymerade. Kan faktiskt inte svara på om moussen är godkänd, behöver ingredienserna för att veta det.

   Lycka till!

 • Reply Cicilia 26 september, 2011 at 21:49

  Hej! Jag bara undrar vart man kan hitta allt?
  Jag bor i linköping och har ingen aning om vart allt detta finns.

  Tack på förhand // Cicilia

  • Reply Stina 14 oktober, 2011 at 09:58

   Hej Cicilia!

   Googla på produktnamnet!

   Mvh Stina

 • Reply L 12 oktober, 2011 at 19:48

  håller tummarna för att din blogg fortfarande drivs.. har nämligen en fråga om balsammetoden och orkar inte bli medlem på något forum! Iallafall, mitt hår är hopplöst! Efter en dag (nästan inte ens en hel dag kan ha gått ibland) så blir mitt hår fettigt. Det är så jäkla jobbigt att behöva duscha det hela tiden, så nu undrar jag verkligen om balsammetoden funkar mot detta? isåfall kommer jag springa till närmaste affär och inhandla allt som behövs för är less på att tvätta håret varje dag. Super glad för svar KRAM :)

  • Reply Stina 14 oktober, 2011 at 10:00

   Hej L!

   Visst funkar det mot fett hår :) Mitt hår var likadant förut, jag var tvungen att tvätta det varenda dag för det blev så fett. Nu tvättar jag håret max var 3:e dag. I början får man fortsätta tvätta håret varje dag med balsammetoden, men man kan snabbt trappa ner och håret håller sig fint ändå. Lycka till!

   Kram Stina

 • Reply Sara 17 oktober, 2011 at 15:03

  Hej Stina! Bra blogg du har där!

  Undrar om du skulle kunna tipsa om bra några oljebehandlingar för håret som är godkända för balsammetoden?

  Undrar även om du kan ge fler tips på balsam som är speciellutformade för lockigt hår och som är lättillgängliga?

  Som slutbegäran undar jag om du kan kategorisera stylingprodukterna efter till exempel hårpsrej, värmeskydd, mousse osv? Så det blir lättare att se. =)

  Tack på förhand!

  • Reply Stina 18 oktober, 2011 at 16:07

   Hej Sara!

   Med oljebehandlingar antar jag att du menar håroljor som blivit populära nyligen? De flesta är en mix av silikon och oljor och är därför inte bra för balsammetoden. Bättre att helt enkelt använda rena oljor, tex oliv eller jojobaolja.

   Ang dina andra två frågor så tror jag det är enklare om du kikar i listorna :) Stylingprodukterna är inte helt lätta att kategorisera upp. Många frisörprodukter innehåller värmeskydd trots att det är en mousse till exempel. Listorna är tänkta att vara sökbara efter märke vilket iallafall jag har tyckt varit enklast, men ska se om det kan struktureras upp på något annat sätt.

   Kram Stina

 • Reply Sara 17 oktober, 2011 at 15:04

  några bra*

 • Reply Nils Agnarsson 28 oktober, 2011 at 16:24

  Hej Stina

  Vilken lättöverskådlig sida! Grym katalogisering av pruduktfabrikaten vad gäller schampo, tvättbalsam och inpackning!
  Kan du inte göra en liknande lista med vårdande balsam för oss okunniga(killar, hehe)? (vilkas balsamkunskaper ofta är mycket begränsade trots att vissa,(harkling), haft långt hår större delen av sitt liv)..
  Skulle bli mycket tacksam om du kunde ge några exempel på några!

  //Nils

 • Reply Nils Agnarsson 28 oktober, 2011 at 16:40

  Insåg just att det kanske är den lista jag just tittat på (prudukter för balsammetoden del 2). Conditioner= vårdande balsam?
  // Nils

  • Reply Stina 2 november, 2011 at 12:36

   Hej Nils!

   Conditioner = balsam på engelska. Det är lite svårt att göra en lista på vårdande balsam, då alla balsam är mer eller mindre vårdande. Dock kan man säga att ju dyrare balsam desto mer vårdande är de, oftast iallafall! Balsamen du köper på ICA är rena tvättbalsam. Det beror ju lite på ens hår hur vårdande balsam man behöver, har man ett väldigt tunt och fint hår kan det bli nertyngt om balsamet är för vårdande. Man får testa sig fram för att hitta det bästa för sitt hår.

   Kram Stina

 • Reply Linnéa 4 november, 2011 at 03:05

  Hej! Jag är en tjej som tränar i stort sätt dagligen och det har blivit att jag schamponerat håret dagligen vilket gör att håret lätt blir fettigt. Därför låter detta som en mer vettig metod och jag är sugen på att pröva.

  Här kommer min fråga (Hoppas att den inte är för dum!):
  2 schampon: – Ett tvättbalsam som man har i början när man gnuggar in det i håret ordentligt och sköljer ur. Sedan har man ett annat mer vårdande?
  Jag får inte riktigt koll på hur man vet vilket som är exakt vad, står det på eller väljer man det själv?
  TAck på förhand// Linnéa

  • Reply Stina 2 december, 2011 at 18:20

   Hej Linnéa!

   Först vill jag bara säga att svett är vattenlösligt, det räcker med att skölja ur håret för att få bort det så du behöver inte tvätta med schampo efter varje träning. Du kan använda ditt tvätt- och ditt vårdande balsam samtidigt. Ha i det vårdande i längderna och tvätta sedan hårbotten med ditt tvättbalsam. Skölj sedan ur. På det sättet slipper du göra det två gånger och håret får lite tid på sig att ta upp det vårdande balsamet. Du väljer själv vad du vill ha för balsam, vad som passar beror lite på ditt hår och hur mycket vård det behöver. Ett ”för vårdande” balsam kan lätt tynga ner ett fint hår till exempel.

   Kram Stina

 • Reply Åsa 8 november, 2011 at 11:20

  Hej Stina
  Jättebra blogg måste jag säga! Särskilt när man precis börjat med balsammetoden så finns det ju nästan allt man behöver veta här :)
  En fråga bara: Jag var på The Body Shop och köpte ett balsam för att jag sett att deras balsam stod med på din ”godkända-lista”. När jag sätter mig framför datorn igen så ser jag att alla balsam utom just det jag har köpt står med… Mitt heter Rainforest Balance Conditioner och är för fett hår. Varför står det inte med på listan?
  Kram

  • Reply Stina 2 december, 2011 at 18:17

   Hej Åsa!

   Ska gå igenom listorna och uppdatera godkända balsam som tillkommit. Ditt balsam är i alla fall godkänt så använd det du :)

   Kram Stina

 • Reply Ella 6 januari, 2012 at 19:28

  Hej Stina!

  Tack för en superbra blogg!
  Jag har lite svårt att välja vilket vårdande balsam jag ska ha. Kan du berätta vilket balsam du föredrar mest av dem ovan? När jag ändå är igång och frågar kan jag lika gärna fråga vilken hårinpackning du använder/föredrar? (om du ens använder det!) ;)

  • Reply Stina 6 januari, 2012 at 22:20

   Hej Ella,

   Roligt att du gillar bloggen. Jag har inte testat alla balsam i listan :) Alla hår är olika och behöver olika grad av vård, har du ett väldigt tunt hår kan ett för vårdande balsam tynga ner håret till exempel. Man får börja någonstans, köpa ett och testa helt enkelt.

   Jag själv är väldigt förtjust i TVÅLs inpackningar, de gör håret mjukt och luktar himmelskt! Har inte hunnit med att lägga in alla godkända produkter i listorna, det tar en hel del tid men det kommer. Tanken är att ha så kompletta listor som möjligt.

   Kram Stina

 • Reply Ella 6 januari, 2012 at 20:00

  Hej igen, eller vad man ska säga! ;)
  varför är inte TVÅL serien med här?

 • Reply Julia 23 januari, 2012 at 17:47

  Hejsan!

  Jag har börjat med balsammetoden, framför allt för att håret började bli torrt och frizzigt. Men nu känns mitt hår fett istället. Använder ett lättare balsam från mataffären och gnuggar och sköljer. Kan det bero på balsamet eller gör jag något generalfel.

  • Reply Stina 24 januari, 2012 at 20:25

   Hej Julia,

   Jag förstod det som att du precis har börjat? Då kan det vara så enkelt att ditt hår helt enkelt fortfarande förväntar sig att bli uttorkat av schampo och därför producerar extra fett för att motverka det. Bara fortsätt tvätta så kommer håret stabilisera sig, man får tvätta lite oftare i början bara.
   Det skulle också kunna bero på att du inte tvättat ur alla förbjudna ämnen ur håret, använd ett sistaschampo igen och börja sen om på nytt.
   Tredje alternativet är att det balsam du använder är för lätt för håret, då kan du testa med ett lite mer vårdande och ser ifall håret trivs bättre med det.

   Lycka till!

   Kram Stina

 • Reply Amalia 6 mars, 2012 at 09:14

  Hej Stina!
  Tack för en supersida!
  Har funderingar på att prova metoden, känner dock total förvirring när man läser på flaskorna.
  Hittar inte Sebastian på din sida, vet du något om de märket ? Använder för tillfället Hydre, moisturing-shampoo och moisturing-conditioner av Sebastian, Proffessional och jag tror att de är okej?!
  Har du koll på dem?
  Tack på förhand /Amalia

  • Reply Stina 14 mars, 2012 at 20:38

   Hej Amalia,

   Du får skriva ut ingredienslistorna annars kan jag inte svara på om de är ok. Du kan kolla listorna på förbjudna ingredienser under kategorin Hår > Balsammetoden och se om de innehåller någon av dem.

   Kram Stina

 • Reply Alicia 13 augusti, 2012 at 12:51

  Hej! Jag har ett schampo och balsam hemma som kommer från märket Urtekram. Jag har sett att du godkänt några av deras produkter här, men de som jag har finns inte med. Jag tror mig tycka att de är godkända, men för att vara på säkra sidan tänkte jag kolla med dig! Här är ingredienserna:

  Nordisk Björk Schampo Torrt hår Ekologisk:
  Aqua, sodium coco-sulfate, coco-glucoside, aloe barbadensis gel*, glycerine, betula alba leaf extract*, equisetum arvense extract*, glyceryl oleate, cocoglycerides, sodium chloride, glyceryl caprylate, lysolecithin, xanthan gum, hydrolyzed jojoba esters, citric acid, perfum, citral, limonene, linalool, chitosan, tocopheryl acetate

  Nordisk Björk Balsam Vårdande Ekologisk:
  Aqua, aloe barbadensis gel*, cetyl alcohol, glycerine, butyrospermum parkii butter*, betula alba leaf extract*, equisetum arvense extract*, brassica alcohol, xylitol, Coco-Caprylate, brassicyl isoleucinate, oenothera biennis oil*, citric acid, perfum, citral, limonene, linalool, chitosan, tocopheryl acetate

  Hoppas du har tid att svara! Tack på förhand!

  • Reply Stina 13 augusti, 2012 at 17:30

   Hej!

   Båda ser godkända ut! Ska lägga till dem i listan :-)

   Kram Stina

 • Reply caroline 11 september, 2012 at 09:25

  Hej :) är på dag och är sååå pepp. Jag undrar om du vet vilka toningar man får använda under bm? Jag såg att flera tonar sitt hår vilket jag med gör och vill veta hur jag kollar sånt? Kramar

  • Reply Stina 11 september, 2012 at 11:41

   Hej Caroline,

   Det ska inte vara något problem med toningar och färg så länge du inte använder den medföljande efterbehandlingen utan ditt egna balsam/inpackning.

   Kram Stina

 • Reply Natalie 11 september, 2012 at 15:42

  Hej :) En fråga om Hårsprayer. Kan man använda hårsprayer som vanligt? Kollade igenom styling delen men hittade inga sprayer alls så det kanske är helt förbjudet under BM?? Kramis

 • Reply Miss Jay 11 september, 2012 at 16:07

  Min nya favvo site och jag har delat den med alla på FB. Balsam M har räddat mitt hår. Jag vill nu bara veta om det finns några Leave in balsam? typ balsam spray etc… hört ngt om det?? :) KRAMMMMMM

 • Reply karin 23 oktober, 2012 at 22:02

  Hejsan undrar om Barnängen vårdande Q10 är godkänd

  Ingredienser: aqua . cetearyl alcohol. behentrimonium chloride. isopropyl myris tate. panthenol. hydrolyzed keratin. ubiquinone. citric acid. phenoxyethanol. stearamidopropyl dimethylamine. parfum. glyceryl stearate. sodium methylparaben. polyquaternium-37. glycerin. dicaprylyl carbonate. linalool. citronellol. lauryl glucoside.

  Hittade inget av det som står på checlista på lockig.se men funderar ändå på phenoxyethanol eftersom det slutar på ethanol som man inte ska ha i….tack för en bra blogg!

  • Reply Stina 23 oktober, 2012 at 22:23

   Hej Karin,

   Det är godkänt! Phenoxyethanol är ett konserveringsämne som inte är några problem att använda med balsammetoden.

   Kram Stina

 • Reply Signerat Johanna 23 oktober, 2012 at 23:56

  Hej Stina!

  Jättebra lista! Jag har dock problem med att förstå vilka balsam som är rena tvättbalsam och vilka balsam som är vårdande balsam. Jag har tunt fint nordiskt hår, som lätt blir fett. Undrar om du skulle kunna tipsa mig om ett bra proffs tvättbalsam, och ett bra vårdande balsam att använda?

  Tack för en bra blogg!

  • Reply Stina 24 oktober, 2012 at 17:50

   Hej Johanna,

   Rent generellt kan man säga att ju dyrare balsam desto mer vårdande är det. Men man ska också titta på vad för sort balsam det är, är det till slitet hår till exempel? Då är det garanterat mer vårdande än ett balsam för tunt, platt, volymlöst hår.

   Jag hade testat till exempel TRESémmes Naturals balsam som tvättbalsam och något ”mellandyrt” som vårdande, typ Burt’s Bees eller Naked Bodycare (finns på apotek). Välj en sort för volym eller glans. Behöver håret mer fukt kan du köra på en sort för slitet/skadat hår eller testa att använda inpackning.

   Kram Stina

 • Reply Charlotte 24 oktober, 2012 at 12:13

  Hejsan!
  Jag har tänkt länge kring att börja använda balsammetoden och känner att det skulle vara bra för mitt hår. Trot att du har en fantastisk sida med många tips och råd känner jag mig lite förvirrad och vet inte vart jag ska börja, vilket balsam kan tänkas passa mitt hår och så vidare? Är rädd att det ska bli fel!

  Jag skulle uppskatta oerhört mycket om du kunde tipsa mig om några bra vårdande balsam och tvättbalsam som skulle passa min hårtyp!

  Skulle jag beskriva mitt hår så skulle det låta så här: Tunt, fint och rätt mjukt hår. Torr hårbotten, men känner att hårbotten blir fet väldigt snabbt (efter bara en dag! och kräver därför tvätt väldigt ofta, varje till varannan dag..) samtidigt som håret i längderna känns torrt. Mitt hår är halvt vågigt och det älskar jag, men skulle vilja att vågerna blir mer definierade.

  TACK!

  • Reply Stina 24 oktober, 2012 at 17:58

   Hej Charlotte,

   Det jag skrev i kommentaren högre upp skulle jag även tipsa dig om. TRESémme Naturals som tvättbalsam och sedan en lite dyrare sort som vårdande. I och med att du har torra längder kan du börja med en sort för slitet/skadat hår. När håret blir mer återfuktat och starkt kommer dina vågor få mer definition.

   Lite tips på märken:

   Naked Bodycare
   The Bodyshop
   Burt’s Bees

   Om du vill betala lite mer:

   Jessicurl
   Matrix
   Tigi

   En del av de i mitt tycke positiva sakerna med balsammetoden är just att man får testa sig fram bland produkter tills man hittar nåt man gillar och som funkar bra för ens hår. Så ut och börja testa :-) Lycka till!

   Kram Stina

   • Reply Charlotte 24 oktober, 2012 at 20:39

    Tack så oerhört mycket för hjälpen!

 • Reply Info om Balsammetoden | Stina Markan 24 oktober, 2012 at 17:30

  […] Balsammetoden innebär att man istället för att använda schampo att tvätta håret med går över till att endast använda godkända balsam. […]

 • Reply Jennifer 25 oktober, 2012 at 11:32

  Hej!
  Vilken superbra blogg :)
  Undrar varför inte LANZA är godkänt?

  • Reply Stina 25 oktober, 2012 at 16:39

   Hej Jennifer,

   Har ingen koll på ingredienserna i LANZA’s produkter, de kan mycket väl vara godkända! Skriv gärna ner dom här om du har produkterna hemma så kan jag i så fall lägga till dem i listan.

   Kram Stina

 • Reply Jennifer 25 oktober, 2012 at 21:17

  Okej jag har bara LANZA balsam Healing Strength. Innehåller: Water, cetearyl alcohol, quaternium-91, cetrimonium methosulfate, behentrimonium chloride, glycerin, keratin amino acids, dimethiconol cysteine, honey extract, sodium pca, magnesium pca, zinc pca, manganese pca, dimethicone peg-8 meadowfoamate, sodium hyaluronate, ceramide-2, ethylhexyl methoxycinnamate, tris, citrate, sodium benzotriazolyl butylphenol sulfonate, buteth-3, tributyl citrate, glyceryl strearate, peg-100 stearate, silicone quaternium-16, undeceth-11, butyloctanol, undeceth-5, ceteareth-20, stearalkonium chloride, silicone quaternium-14 cetyl phosphate, methylparaben, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, fragrance, butylphenylmethylpropional, limonene, linalool.
  Ja det var allt det :) Känns som att det inte är så himla bra för håret :P

  • Reply Stina 27 oktober, 2012 at 10:11

   Det balsamet innehåller en hel del silikoner och är därför tyvärr inte godkänt.

   Kram Stina

 • Reply Saron 26 oktober, 2012 at 15:00

  Heej, undrar om Pantene PRO-V funkar för balsammetoden? :)

  • Reply Stina 27 oktober, 2012 at 09:59

   Hej Saron,

   Kan inte svara på den frågan utan innehållsförteckningen.

   Kram Stina

 • Reply Saron 29 oktober, 2012 at 08:15

  Okej tack, men håller balsammetoden i längden?

  • Reply Stina 29 oktober, 2012 at 18:45

   Hur menar du då? :-)

   Kram Stina

 • Reply sofie 5 november, 2012 at 09:15

  Hej! Grymt informativ blogg for en som vill borja anvanda balsammetoden!
  Har Revlon Flex for tillfallet och sag att det inneholl ett enda amne av de ”forbjudna” amnena – silikonet Dimethicone. Vad tros? Ar det OK att anvanda anda? (Befinner mig i Kambodja, urvalet av godkanda balsam ar inte det storsta..)

  • Reply Stina 5 november, 2012 at 22:02

   Hej Sofie,

   Silikon är ett av de ämnen man måste undvika då det inte är vatten/fettlösligt och inte går att tvätta bort med balsam. Du kommer inte få håret rent med den produkten.

   Kram Stina

 • Reply therese 8 november, 2012 at 21:40

  Du skriver om två olika balsam, ett tvättbalsam och ett annat man har i topparna. vad är det för skillnad på dessa. Du har en lista med balsam men kan man använda ett balsam till hela håret eller är de tänkt att man ska ha två olika, och isåfall de till topparna vad är de för balsam???

  • Reply Stina 8 november, 2012 at 22:35

   Hej Therese,

   Ett tvättbalsam är ett lättare balsam och ett vårdande är ett ”tyngre” balsam med mer återfuktning i. Man kan använda samma balsam i hela håret om man vill, men många har torra toppar som behöver mycket fukt medan hårbotten inte behöver det utan något lättare. Därför använder man i så fall två olika.

   Kram Stina

 • Reply Veronica 9 november, 2012 at 14:31

  Hej
  Jag var och köpte Aussie frizz miracle conditioner idag, men när jag kollade innehållslistan så undrar jag om receptet är ändrat och den inte är godkänd längre?
  Den innehåller:
  Aqua,Cetyl Alcohol ,Stearamidopropyl
  Dimethylamine ,Stearyl
  Alcohol ,Quaternium-18 ,Parfum ,Benzyl
  Alcohol ,Cetearyl Alcohol ,Hydroxypropyl
  Guar ,Bis-Aminopropyl Dimethicone ,Oleyl
  Alcohol ,Glyceryl Stearate ,Citric
  Acid ,Polysorbate 60 ,EDTA ,Propylene
  Glycol ,Limonene ,Linalool ,Magnesium
  Nitrate ,Aloe Barbadensis Leaf
  Juice ,Eucalyptus Dunnii Leaves
  Extract ,Eucalyptus Acmenioides Leaves
  Extract ,DMDM
  Hydantoin ,Methylchloroisothiazolinone ,Magne
  Chloride ,CI 42090 ,Methylisothiazolinone ,CI
  19140 ,CI 17200 ,Ascorbic Acid ,Sodium
  Benzoate ,Sodium Sulfite ,Potassium Sorbate

  • Reply Stina 14 november, 2012 at 12:52

   Hej Veronica,

   Ja tyvärr verkar de som att receptet är ändrat och den är inte godkänd längre. Tar bort den från listan direkt!

   Kram Stina

   • Reply Veronica 14 november, 2012 at 20:04

    De verkar ha ändrat innehållet på alla Aussie-balsam tyvärr :/ så nu är inget av dem godkända.

 • Reply Emma 16 november, 2012 at 10:01

  Hej tack för alla bra tips och råd!! Har precis börjat med balsammetoden men har problem med att hitta ett tvättbalsam som fungerar :/ har ett tunt, fint skandinaviskt hår som lätt blir fett.
  Tacksam för svar !

  • Reply Stina 19 november, 2012 at 20:53

   Hej Emma,

   Vad är problemet med de balsam du testat? Jag gillar TRESémme Naturals balsam (vit förpackning).

   Kram Stina

   • Reply Emma 19 november, 2012 at 21:55

    Mitt hår känns inte riktigt rent (hur noga jag än är) och blir väldigt platt. Har använt coops egna balsam och ett godkänt från Naturelle som tvättbalsam, och garnier inpackning i topparna. Finns det något godkännt balsam som inte tynger ner håret så mycket?

    • Reply Stina 22 november, 2012 at 14:30

     Hej Emma,

     Testa att tvätta igenom håret med ett sista-schampo igen, det kan vara så att det finns silikoner eller andra ämnen kvar som tynger ner det. Annars kan du välja ett balsam som ger volym så ska det bli bättre.

     Kram Stina

 • Reply sofie 16 november, 2012 at 10:16

  Hej! Hittat ett balsam som heter Suave Naturals Conditioner (Juicy Green Apple).

  Ingredienser: Water (Aqua), Cetyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Fragrance (Parfum), Lactic Acid, Potassium Chloride, Disodium EDTA, PEG-150 Distearate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Tocopheryl Acetate (Vitamin E Acetate), Propylene Glycol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Pyrus Malus (Apple) Fruit, Glycerin, Yellow 5 (CI 19140), Blue 1 (CI 42090).

  Godkant? :)

  • Reply Stina 19 november, 2012 at 20:54

   Hej Sofie,

   Inte godkänt tyvärr, det innehåller silikoner (Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone).

   Kram Stina

 • Reply Lotta 17 november, 2012 at 08:47

  Hej! Undrar om du vet ngt om barnängens aloe Vera yoghurt balsam!? Ska göra min första ”ta bort” schamponering idag! Har köpt rätt sorts schampo för det och Coops egna balsam för Steg 2 har även ett bra balsam som steg 3 men undrar om jag kan använda aloe Vera? (har två flaskor hemma sen innan! Vill att det ska bli rätt 1:à gången! Jag har inget direkt problem med torrt hår utan snarare med torr hårbotten, ngn som har tips på bra balsam som fungerat för er? Detta ska bli såååå spännande :)

  • Reply Stina 19 november, 2012 at 20:56

   Hej Lotta,

   Ursäkta för lite sent svar :-) Jag kan inte svara på frågan utan ingrediensförteckningen på produkten eftersom jag inte har nån koll på vad den innehåller. Så skriv ner ingredienserna eller jämför mot förbjudna-ämnen-listan här på bloggen.

   Lycka till!

   Kram Stina

 • Reply petronella 18 november, 2012 at 12:23

  Hej!

  Jag funderar starkt på att börja. Men vet inte hur jag ska göra.
  Ska man ha ett sistashampo som man använder en sista gång (som man helst ska shamponera två gånger med)? Vad är det då för typ man ska leta efter. har du några förslag?

  Sen ska man ju börja använda balsam om jag fått rätt för mig, men är det två olika balsam då? Och vad ska det vara för typ av balsam? vilken ska man ha i först? vilket balsam gör vad, och har du några förslag på godkännda balsam?
  Tror du man kan hitta dessa produkter på Ica? Jag har nämligen ingen aning vilka produkter jag ska köpa.

  • Reply Stina 19 november, 2012 at 20:59

   Hej Petronella,

   Om du går in på kategorin Beauty högst upp här på bloggen och sedan in på Balsammetoden hittar du massor av inlägg som kan svara på dina frågor. Kort sagt så är ett sista-schampo ett schampo som inte får innehålla några silikoner eller mineraloljor. Det ska bara tvätta håret helt rent utan att tillsätta något annat.

   De flesta brukar använda två balsam eftersom topparna lätt blir torrare än hårbotten, oftast då ett tyngre mer vårdande balsam i längderna och ett tvättbalsam i hårbotten. I detta inlägg har du massor av tips på godkända balsam att använda, en hel del går att hitta i dagligvaruhandeln.

   Kram Stina

 • Reply Elin 18 november, 2012 at 22:23

  Hej,
  är verkligen less på att få fett hår så fort och känner att detta kan funka! Mitt problem är att jag tränar 4 ggr i veckan mån, tis, tor, fre och måste därför tvätta håret efter varje träning. Blir det för ofta för denna metod? Blir håret fett ändå?

  Tacksam för svar!

  • Reply Stina 19 november, 2012 at 21:04

   Hej Elin,

   Du kan tvätta håret så ofta du vill med balsammetoden :-) Svett är ju vattenlösligt så det kan också räcka med att skölja ur håret, men det känner du bäst själv.

   Kram Stina

 • Reply Veronica 20 november, 2012 at 14:55

  Hej!
  Hittade ett balsam på Netto som verkar vara godkänt va?
  ”Be Well Balsam”
  Ingredienser: Aqua, Cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, octyldodecanol, citric acid, parfum, sodium benzoate, potassium sorbate, phanthenol

  • Reply Stina 22 november, 2012 at 14:31

   Hej Veronica,

   Det ser godkänt ut, lägger till det på listan!

   Kram Stina

 • Reply Rebecka 20 november, 2012 at 18:52

  Hej!

  Lite sugen på att testa balsammetoden och funderar lite på vilket balsam man ska testa. Jag är ett stort Lush-fan och såg att du bland annat hade listat Jungle och Veganese som godkända balsam. Då undrar jag såhär; både dessa balsam innehåller enligt innehållsförteckningen på hemsidan (http://www.lush.se/shop/product/product/path/147_186/id/1093/h%C3%85r-balsam-jungle) någonting som heter Cetearylalkohol och sodium lauryl sulfat. Eftersom det senare så vitt jag förstår det är en sulfat uppfattar jag det som att det är ett No-No, men på hemsidan beskrivs det som att dessa två tillsammans bildar ett emugleringsvax. Undrar därför om just kombinationen påverkar ”dåligheten” för håret och det därmed är ok?

  Tack på förhand!

  • Reply Stina 22 november, 2012 at 14:50

   Hej Rebecka,

   Du har helt rätt, egentligen ska det undvikas men i ett sånt här fall är det ok. Det är förmodligen väldigt lite av det i produkten och allt bra den innehåller ”väger upp” det lilla dåliga, om du förstår hur jag menar. Så den är helt ok att använda.

   Kram Stina

 • Reply Moa 29 november, 2012 at 21:23

  hejsan!
  jag undrar om balsamet Matrix Sleek Conditioner funkar som både tvätt och vårdande eller om man bara ska ha det till vårdande. vilket tvättbalsam rekommendera du?

  • Reply Stina 29 november, 2012 at 22:24

   Hej Moa,

   Skulle gissa att det blir för tungt som tvätt men det är olika från hår till hår. Om du tycker håret tyngs ner för mycket får du köra på något lättare som tvätt och ha det bara som vårdande. Jag brukar använda TRESémme Naturals som tvättbalsam.

   Kram Stina

 • Reply Sanna 30 november, 2012 at 13:29

  Hej! Jag ska börja med balsam-metoden. Har kikat på dina listor över godkända produkter, valt ut tre som ska vara godkända och köpt dessa (ett sista tvättschampo, ett tvättbalsam och en inpackning). Som du säger så uppdateras och ändras ingredienserna hela tiden. Så jag undrar om produkterna fortfarande är godkända?

  Sista tvättschampoo -Pantene PRO-V
  Ingredienser: Aqua, sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium citratesodium, xylenesoulfonate, sodium chloride, parfum, citric acid, sodium benzoate, hydroxypropyl methylcellulose, tetrasodium, EDTA, butylphenyl methylpropional, panthenol, panthenyl ethyl ether, linalool, hexyl cinnamal, limonene, benzyl salicylate, magnesium nitrate, methylchloroisothiazolinone, magnesium chloride, methylisothiazolinone

  Tvättbalsam – barnängen volym balsam
  Ingredienser: Aqua, cetearyl alcohol, panthenol, hydrolyzed keratin, hydrolyzed collagen, nymphaea Alba root extract, isopropyl myristate, behenoyl PG-trimoni um chloride, VP/VA copolymer, citric acid, phenoxyethanol, behentrimonium chloride, sodium methylparaben, parfum, hexylene glycol, polyquaternium-37, dicaprylyl carbonate, propylene glykol, hexyl cinnamal, linalool

  Inpackning – loreal elvital nutri- gloss
  Ingredienser: Aqua/water, behentrimonium chloride, stearyl alcohol, Ceylon alcohol, elabs guineensis oil/Palm oil, glycerin, C1 17200/RED 33, nacre powder, hydroxyethylcellulose, hydroxypropyltrimonium hydrolyzed wheat protein, stearamidopropyl dimethylamine, chlorhexidine dihydrochlorine, simmondsia chinensis oil/jojoba seed oil, limonene linalool, benzyl alcohol, isopropyl alcohol, alfa-isomethyl ionone, octyldodecanol, methylparaben, citric acid, buithylphenyl methylpropional, citronellol, hexyl cinnamal, parfum/ fragrance

  Vore jättesnällt om du tittade igenom och svarade.
  Mvh Sanna

  • Reply Stina 2 december, 2012 at 22:17

   Hej Sanna,

   Barnängen och L’Oréal ser fortfarande ok ut, men det verkar som att Pantene har ändrat innehållet i produkten. Nu innehåller den silikoner och funkar därför inte.. Tar bort den från listan direkt. Tack för att du var uppmärksam på detta!

   Kram Stina

 • Reply Veronica 2 december, 2012 at 19:42

  Hej! Har du något bra tips på ett bra värmeskydd? Jag har jätte lockigt hår och plattar det var 3e dag.

  Tyckte det var dåligt med tips på listan.

 • Reply Emma 3 december, 2012 at 16:34

  Hej! Har en produkt jag undrar över, ett balsam, från lánza, healing moisture med detta innehåll:

  Water/Eau (Aqua), Cetearyl Alcohol, Quaternium-91, Cetrimonium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Glycerin, Aleuritis Moluccana Seed Oil (Hawaiian Kukui Nut), Keratin Amino Acids, Macadamia Integrifolia Seed Oil (Hawaiian Macadamia Nut), Saccharum Officinarum (Hawaiian Sugar Cane) Extract, Tahitan Sea Water, Chlorella Vulgaris Extract (Sea Kelp), Hydrolyzed Algin (Sea Kelp), Sodium Hyalluronate (Hyaluronic Acid), Tocopheryl Acetate, Sodium PCA, Magnesium PCA, Zinc PCA, Manganese PCA, Dimethicone PEG-8, Meadowfoamate, Polyquaternium-71, Sodium Benzotriazolyl Butylphenol Sulfonate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Buteth-3, Trimethylsiloxyamodimethicone, Tributyl Citrate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Silicone Quaternium-16, Undeceth-11, Butyloctanol, Undeceth-5, C11-15 Pareth-7, C12-16 Pareth-9, Trideceth-12, Silicone Quaternium-14, Cetyl Phosphate, Stearalkonium Chloride, Ceteareth-20, Methylchloroisothiazolinone, Methlisothiazolinone, Methylparaben, Fragrance (Parfum), Butylphenylmethylpropional (Lilial), Limonene, Linalool.

  Tack för en toppensida!!!

  • Reply Stina 3 december, 2012 at 19:12

   Hej Emma,

   Tyvärr så innehåller det silikoner = funkar inte. Tack för berömmet :-)

   Kram Stina

 • Reply Patricia 4 december, 2012 at 16:20

  Hej Stina!
  Först och främst tack för all information angående BM. Jag tänkte gå iväg idag och köpa sista schampo, balsam och inpackning. Såg att du använder tresemme naturals men den finns inte med på din lista, kan man inte använda den längre? Och vilka tre produktertycker du jag ska köpa, skulle verkligen uppskatta om du gav förslag :) förstår att man ska testa sig fram för att hitta en rätt kombination men jag skulle vilja ha hjälp med att köpa dem första produkterna :)
  Jag har rätt slitet och blondslingat hår som är vågigt/lockigt (om du nu skulle undra haha)
  Tack för en bra blogg!, kram!!

  • Reply Stina 4 december, 2012 at 17:41

   Hej Patricia,

   Jodå TRESémmes är fortfarande godkänt och står med på listan. Köp tex Coop X-tra som sista-schampo. Som tvättbalsam kan du testa TRESémme Naturals och som vårdande skulle jag tipsa dig om att använda en inpackning i och med att du har slitet hår. Garnier Pärlemor & Körsbär är ett exempel på en godkänd inpackning, fler hittar du här http://stinamarkan.se/blogg/beauty/balsammetoden/produkter-for-balsammetoden-del-4

   Kram Stina

   • Reply Patricia 4 december, 2012 at 18:37

    Ok då missade jag de på listan, köpte klippotekarnas balsam för normalt hår som tvättsbalsam efter det testar jag tresemme! Tack för att du svarade :)

    • Reply Stina 4 december, 2012 at 23:21

     Hör gärna av dig om hur det funkar, har aldrig testat det!

     Kram Stina

 • Reply Anna Helena 4 december, 2012 at 18:45

  Hej :)
  Ska snart börja med BM och var och skulle köpa balsam idag. Hade kollat upp och tänkt köpa ett från garnier som du listat upp, (hade inte bestämt mig för vilket men vet att garnier brukar funka för mig). De har gjort om alla flaskor så kände knappt igen dem och kollade i innehållsförteckningen och de verkar ändrat innehållet med, de flesta hade silikoner o massa annat jox !?
  Hittade inte innehållsförteckningen på internet, men vad tror/vet du om det ? :)
  Kram

  • Reply Anna Helena 4 december, 2012 at 18:49

   PS. Och vad tror du annars om The Body Shops radiance contitioner ? Funkar det ordentligt som tvättbalsam eller är det med vårdande ? :)

   • Reply Stina 4 december, 2012 at 23:26

    Skulle gissa att det är vårdande men det beror på ditt hår. Sen är det mer ekonomiskt att använda ett billigare alternativ som tvättbalsam då det går åt en del ;-)

    Kram Stina

  • Reply Stina 4 december, 2012 at 23:25

   Hej Anna Helena,

   Detta är det största problemet med bm, att tillverkarna ändrar produkterna så de inte är godkända längre. Kan tyvärr inte ge dig ett svar utan innehållsförteckningen, har den inte i huvudet (även om det hade varit smidigt ;-). Ett tips är att ta kort på flaskan (ingredienslistan) med mobilen och sen jämföra det mot listan eller skriva ner allt i en kommentar så jag kan svara på det.

   Kram Stina

 • Reply Rickard 10 december, 2012 at 19:04

  tja! en fråga är kevin.murphy hydrate-me.rinse ett godkänt balsam, då man tänkt att använda balsammetoden?

  • Reply Stina 10 december, 2012 at 23:28

   Hej Rickard,

   Behöver veta ingrediensera för att kunna svara på det :-)

   Kram Stina

 • Reply Charlotta 12 december, 2012 at 19:34

  Hej!
  Jag kollade innehållet i min inpackning i listan över vilka ämnen man ska undvida för att se om den var godkänd eller om jag behöde köpa en ny, sen kollade jag innehållet i Garnier Fructis strenghtening conditioner som finns med på listan över godkända balsam och såg att den innehåller Amodimethicone som man ska undvika om jag förstått det rätt, är det en ändring receptet som har skett?

  Ha en bra dag!
  Charlotta

  • Reply Stina 16 december, 2012 at 17:42

   Hej Charlotta,

   Verkar som om de ändrat receptet, jag tar bort den från listan. Tack för tipset!

   Kram Stina

 • Reply Emelie 3 januari, 2013 at 15:16

  Hej!
  Jag har en till fråga om Maria Nila ;)
  ser att Maria Nila Sensitive conditioner är godkänt, men jag undrar om Maria Nila conditioner är godkänd?
  jag hittar ingen sida som har skrivit ut hela innehållsförteckningen, men dem har skrivit att den innehåller Xylitol och Lacitito vilket är samma saker som sensitive conditioner innehåller…

  tack på förhand! :)

  • Reply Stina 6 januari, 2013 at 21:03

   Kan tyvärr inte svara på det utan att veta innehållsförteckningen..

   Kram Stina

   • Reply Emelie 9 januari, 2013 at 12:11

    Hej igen! Nu har jag fått tag på ingredienserna till Maria Nila conditioner och jag har själv kollat igenom och kan inte se något som inte är godkänt, men det är ju alltid bra om nån kunnig som du tittar i genom också :)

    aqua, quaterniun-33, dipropylen,glykol,cetyl, alcohol,cetrimonium,chloride, ceteareth-20. hydroxypropyl, trimonium honey, glycerin, lactitol, xyltol cocodimonium hydrexypropyl hydrolyed, wheat protein, diethylhexyl succinate, parfum, lactoc acid, benzyl alcohol, methylparaben, propylparaben, linalool, limonene, amyl cinnamal.

    Tack för din inspirerande och hjälpsamma blogg.

    • Reply Stina 9 januari, 2013 at 21:42

     Den ser okej ut, det som eventuellt skulle kunna spöka är Quaternium-33, men det borde funka i och med att numret är så lågt. Det ska nog inte vara några problem :-)

     Kram Stina

 • Reply Malin 9 januari, 2013 at 22:22

  Hej Stina!
  Skall börja med Bm och sitter med ett balsam av Änglamark, inte sensibel utan den för normalt hår. Innehållsförteckning: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Distearoylethyl Dimonium Chloride, Citric Acid, Phenoxyethanol*,Benzoic Acid*, Dethydroacetic Acid*. (*konserveringsmedel)

  Är detta godkänt som tvättbalsam?

  Mvh

  • Reply Stina 10 januari, 2013 at 14:02

   Hej Malin,

   Det ser ok ut! Kan lägga till det på listan, heter det nåt speciellt?

   Kram Stina

 • Reply Malin 10 januari, 2013 at 14:13

  Hej igen! Änglamark Balsam (stor text) sedan står det nog parfymfritt m.m men i alla fall för normalt hår. Inte sensibel eller liknande som listan säger. Kan vara värt att kolla in motsvarigheten i schampoo i samma serie.

  Förresten, igår körde jag en dusch creme istället för schampoo då mitt schampoo var slut, körde ”sista schampoo” vid förra tvätten men råkade ta ett balsam med silikon efteråt.. Det var sulfater i så jag tänkte att det borde lösa sig ändå. Vad är din tanke om det?

  • Reply Stina 10 januari, 2013 at 16:01

   Hej Malin,

   Då lägger jag till det i listan. Ska försöka komma ihåg att kika på schampot när jag är iväg och handlar nästa gång.

   Så länge duschkrämen innehåller sulfater och är fri från alla förbjudna ämnen så är det helt okej! Har kört samma grej ett par gånger när mitt sista-schampo varit slut.

   Kram Stina

 • Reply Lisbeth 10 januari, 2013 at 15:37

  Hej!
  Jag har precis börjat med balsam metoden. Jag undrar, vad är det man vill och inte vill ha i ett godkänt balsam?

 • 1 2 3 8

  Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: