Beautyskolan

Att välja rätt foundation

Det kan vara otroligt svårt att hitta rätt i djungeln av alla foundations där ute, men jag hoppas att denna guide kan hjälpa dig en bit på vägen. Ställ gärna frågor i kommentarerna om det är något du undrar.
Vad gör en foundation?
En foundations jobb är att ge en jämn och fin hudton. Trots att den brukar kallas brunkräm så ska den inte användas för att göra dig brunare i ansiktet. Väljer du en för mörk foundation kommer du bara att se smutsig ut.
Flytande foundation
Den allra vanligaste typen av foundation och kanske också den smidigaste. Appliceras lättast med svamp eller foundationborste. Beroende på vad du vill ha för resultat finns det formulas som ger lyster, blir pudermatta eller naturliga. Låg-hög täckning.
Cremefoundation
Cremefoundation är i första hand gjord för foto- och teatersminkningar när man vill ha väldigt hög täckning. Visst ger den porslinshy men jag skulle inte rekommendera den till vardags. Känns ofta som en ”mask”. Applicera med svamp eller foundationborste. Hög täckning, men kan tunnas ut med vaselin för mindre täckande resultat.
Moussefoundation
Blev populär när Maybelline släppte sin Dream Matte Mousse. Den ger ett mattare resultat men lägger sig lätt i rynkor och är därför inte att rekommendera om man är lite äldre. Medel täckning.
Mineralfoundation
När jag säger mineralfoundation menar jag inte mineralbaserade produkter fullspäckade med silikoner och liknande utan rena mineralprodukter. Den lösa pudervarianten är helt klart vanligast och appliceras antingen med en sk kabukiborste om du vill ha lite mer täckning eller puderborste för naturligare resultat. Låg-medel täckning.
Hur ska jag kunna välja?
Utgå från vilken täckning du vill ha. Jag rekommenderar alltid att använda så låg täckande foundation som du är bekväm i och sedan använda concealer där det behövs, istället för att smeta på en högtäckande cremefoundation när det enda som egentligen behöver täckas är en liten finne.
Hur vet jag vilken färg som passar mig?
Titta dig själv i spegeln. Har du en jämn färg över hela kroppen? Är du mörkare i ansiktet än på halsen och dekolletaget? Är du ljus på halsen men mörk i ansiktet och dekolletaget? Allt detta spelar in när du ska välja färg. Observera att du alltid ska testa färg i naturligt ljus (om du är i en affär be att få låna en spegel och gå ut och titta utomhus). Du ska inte kunna se att du har applicerat en foundation utan den ska smälta in i din egen hudton. Gör den det har du hittat rätt.
Om du har en jämn färg på hela kroppen så ska du testa din foundation på käkbenet.
Om du är mörk i ansiktet men ljus på resten av kroppen så testa din foundation på halsen.
Om du är mörk i ansiktet, ljus på halsen och mörk på kroppen så testar du din foundation i ansiktet eller dekolletaget. När du sedan applicerar din foundation gör du det även på halsen för att jämna ut tonen till ansiktet och dekolletaget (vi vill inte ha någon fjortisrand).
Testa inte din foundation på händerna eller insidan av handleden, du har inte samma färg där som i ansiktet.
Att applicera foundation
Börja att applicera din foundation i mitten av ansiktet och tona den utåt, glöm inte hårfästet. Glöm inte att applicera foundation runt ögonen. Har du väldigt röda öron? Det går bra att applicera lite foundation på dem ifall du vill tona ner det lite grann. Sitt gärna vid en fönster eller där du har bra ljus så ser du om det skulle bli ojämnt någonstans.
Vad du applicerar din foundation med är en smaksak.
Svampar fungerar bra men suger åt sig mycket av produkten. Tvätta svampen efter varje användning och släng när den börjar bli ohygienisk. Använder du en fuktad svamp blir resultatet lite skirare.
Pensel är min personliga favorit. Enkel att använda och suger inte åt sig någon produkt. Tvätta penseln minst en gång i veckan gärna efter varje användning. Oftast dyra men bra investering (du slipper köpa nya svampar hela tiden).
Fingrar kan ge ojämnt resultat. Glöm inte att tvätta händerna innan du applicerar din foundation.
Vad du INTE kan förvänta dig av din foundation
En foundation kommer inte på något sätt uträtta några mirakel som till exempel förminska porer eller dölja rynkor. En foundation är helt enkelt en bas som ger dig en jämn hudton att fortsätta din sminkning på.
Att välja rätt foundation
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Amanda 31 mars, 2010 at 17:45

  Bra inlägg, ;)

  • Reply Stina 31 mars, 2010 at 22:02

   Kul att du gillar det :)

 • Reply claudia 22 april, 2010 at 16:58

  Tack så mycket, det va ett bra inlägg :)

 • Reply Carina 8 maj, 2010 at 13:08

  Ett jättebra inlägg. Är det okey ifall jag kopierar den till min blogg och skriver din blogg som källa + lite annat om din blogg? Tänkte lägga den under Tips och Trix i så fall.

  Kom in på din blogg när jag sökte på något helt annat :)

 • Reply Carina 8 maj, 2010 at 13:10

  Glömde skriva att rubriken skulle bli ”Att välja rätt foundation By Stina Markan ”

 • Reply Stina 9 maj, 2010 at 11:10

  Hej Carina!

  Du får gärna kopiera ett utdrag ur texten och länka hit, men inte alltihopa.

  Mvh Stina

 • Reply tess 14 maj, 2010 at 20:28

  Hej! jag har väldigt svårt att hitta ”rätt” färg på foundation då jag är väldigt gul i undertonen eller vad man ska säga oftast när jag köper foundation är den för rosa.. har du något tips på vad jag ska tänka på nästa gång jag köper en?

 • Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: