Beautyskolan

Borstar och verktyg

Bra verktyg är A och O för en lyckad sminkning. Det bästa är att investera i borstar gjorda av äkta hår som ger bäst resultat, är lättast att jobba med och håller i flera år om du sköter dem. Det finns en hel uppsjö av borstar i handeln idag så jag har plockat ut de borstar som alla borde ha hemma.

puder

Puderborste

Stor, mjuk och fluffig. Använder du flytande eller cremefoundation måste du fixera den med ett puder, då passar en borste bäst om du inte vill ha ett kakigt resultat.

rouge

Rougeborste

Lite mindre och mer fast än en puderborste. Kan också användas till shading.

skugga

Ögonskuggsborste

Finns att köpa i alla möjliga storlekar, men en lite större och fluffigare samt en lite mindre och fastare klarar man sig långt på. Den större borsten använder du när du vill tona ut skuggor och inte ha hårda övergångar, den mindre och fastare när du vill ha mycket färg på ett mindre område.

  • Slå alltid av överflödig färg från penseln och ta lite åt gången så slipper du nedfallen skugga under ögonen. 

snedskuren

Snedskuren syntetpensel

Denna borste tillsammans med en matt skugga i passande färg är ögonbrynens bästa vän. Också perfekt till att applicera skuggor under ögat.

  • Fukta penseln och applicera svart skugga (eller den färg du föredrar) som eyeliner.

ogonbryn

Ögonbrynsborste

Denna borste används till att borsta ögonbryn och kan även användas till att borsta igenom ögonfransar innan man lägger på maskara. Jag föredrar denna borste över de dubbelsidiga med syntethår på en sida och en kam på andra, som brukar vara alldeles för hårda. Denna borste ser ut som en vanlig maskaraborste och har mjuka syntetstrån.

  •  Budgettips: Använd borsten från en gammal maskara, se bara till att tvätta rent den ordentligt först.
  • Om du vill ha fixerade bryn kan du spraya borsten med hårspray innan du borstar igenom dem.

foundation

Foundationsvamp/-borste

Vilket du än vill använda, är båda alternativen mycket bättre än att använda fingrarna till att applicera foundation. Resultatet blir jämnare och det går åt mindre av produkten.

  • Fukta penseln eller svampen för att dryga ut din foundation. En fuktad svamp suger inte åt sig så mycket av produkten.
  • Svampar är sminkets suddgummi. Om du till exempel kommer för långt upp med ögonskuggan tar du enkelt bort det med hjälp av svampen.

Bild H&M och Face Stockholm

fransbojare

Ögonfransböjare

Ögonfransböjare är verkligen ett måste när det gäller produkter. Använd fransböjaren, fixera med maskara och du ser piggare ut på nolltid.

  • Värm ögonfransböjaren med hårtork i några sekunder för bättre resultat.

Bild Face Stockholm

Skötselråd

För att dina borstar ska hålla i flera år är det viktigt att du sköter om dem. Minst en gång i veckan, helst efter varje användning, ska de tvättas med schampoo eller borstrengöring som är skonsammast mot stråna. Man kan även låta dem ligga i balsam några minuter efter tvätt för att få dem riktigt mjuka. Diskmedel och såpa kan användas men bara till borstar gjorda av syntet och som används till feta produkter (läppstift, läppglans, cremefoundation) eftersom det är uttorkande.

Låt alltid borstarna självtorka liggandes på en handduk eller liknande. Ställer man dem upp kan vatten rinna ner i skaftet och få limmet att släppa.

Borstrengöring i sprayflaska som innehåller alkohol kan med fördel användas när man vill använda samma borste till olika skuggor. Spraya lite grann på toalettpapper och torka av borsten mot pappret. Men eftersom alkohol torkar ut borsthåren så ska man inte använda endast sådan rengöring utan även tvätta borstarna ordentligt.

Borstar och verktyg
Gillar du inlägget?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggare gillar detta: