Beautyskolan

Färglära

farghjul

Primära färger

De primära färgerna eller grundfärger som de också kallas är rött, blått och gult. Dessa tre färger används för att blanda fram alla andra färger som finns. Kom ihåg att du aldrig kan blanda fram en primär färg.

Blått = kall
Gul = varm
Röd = flytande
Sekundära färger
Genom att blanda lika delar av de primära färgerna får man fram de sekundära färgerna lila, orange och grönt.
Rött + blått = lila
Blått + gult = grönt
Gult + rött = orange
Färghjulet brukar även visa en tredje nivå av färger. Dessa får man fram genom att antingen blanda lika delar av en primär och en sekundär färg eller två delar av en primär färg och en del av en annan primär färg.
1 del rött + 1 del orange = Rödorange
1 del blått + 1 del lila = Blålila
2 delar gult + 1 del blått = Gulgrön
2 delar rött + 1 del blått = Rödlila
Varma och kalla färger
Hur vet man då om en färg är varm eller kall? Om vi går tillbaka till de primära färgerna så kommer vi ihåg att blått var en kall färg och gult var en varm färg. Rött är en flytande färg vilket innebär att man använder blått och gult för att få fram en varm eller kall röd.
Om en färg är varm eller kall bestäms av dens dominanta färg. Vi går tillbaka ett snäpp.
2 delar gult + 1 del blått = Gulgrön
Eftersom den gulgröna färgen har gult som dominerande färg och gult var en varm färg så är gulgrönt just en varm färg.
Komplementfärger
De färger som ligger längst bort från varandra i färghjulet kallas komplementfärger. Genom att lägga komplementfärger brevid varandra uppnår man maximal kontrast. Lägger du alltså rött och grönt brevid varandra så kommer de framhäva varandra.
Rött = Grönt
Blått = Orange
Gult = Lila
Att neutralisera färger
När man neutraliserar färger använder man komplementfärger, men istället för att lägga dem brevid varandra så blandar man dem. Man vill alltså få fram brunt som är en neutral färg (hudfärg). Brunt får man genom att blanda lika delar av de tre primära färgerna.
1 del rött + 1 del blått + 1 del gult = brunt
När är detta bra att kunna? Jo tex när du vill trolla bort en finne eller mörka ringar under ögonen.
Vi vill neutralisera en röd finne, alltså göra den brun och inte röd. Eftersom vi redan har rött så måste vi använda de andra två primära färgerna för att få fram brunt.
Rött (finnen) + blått + gult = brunt
eller
Rött (finnen) + grönt (gult + blått) = brunt
Om vi istället vill neutralisera mörka ringar under ögonen som oftast har en blå ton så måste vi använda rött och gult.
Blått (mörka ringar) + rött + gult = brunt
eller
Blått (mörka ringar) + orange (rött + gult) = brunt
Här kommer man alltså tillbaka till komplementfärgerna. Om du vill veta vilken färg som neutraliserar din färg så ta en titt på färghjulet och leta efter komplementfärgen.
Svart och vitt
Svart och vitt finns inte med på färghjulet och detta är för att de inte räknas som färger utan mest används för att göra de andra färgerna ljusare och mörkare.
Jag förstår fortfarande inte?
Känns det fortfarande som en djungel? Det bästa sättet att lära sig är oftast att testa och se det framför sig. Ta fram dina vattenfärger om du äger några och ett vitt papper. Prova att blanda olika färger och se hur de påverkar varandra. Prova att blanda fram brunt genom att använda komplementfärger.
Färglära
3.8 (76%) 20 votes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Din räddare i nöden: Concealer | Stina Markan 22 januari, 2011 at 21:51

  […] man går tillbaka till färgläran så finns det tre grundfärger; gult, blått och rött. Med hjälp av dessa tre färger (samt svart […]

 • Reply Vad är en primer? | Stina Markan 21 september, 2011 at 22:18

  […] är en primer med färg i. Om du läst mitt inlägg om färglära vet du att kontrastfärger tar ut varandra, så har man till exempel rosiga kinder man vill tona […]

 • Reply Att välja rätt matta - Fint från förr 2 oktober, 2017 at 13:39

  […] Att välja färg på mattan kan många gånger vara svårt. Det första man måste fråga sig själv är om man vill att mattan ska sticka ut eller smälta in. En matta som smälter in är ofta enklare att hantera och hjälper till att skapa mer balans i ett rum. En matta som står ut kan istället vara ett bra val om man verkligen vill skapa kontrast mot resten av inredningen. Effekten av kulör och intensitet är ibland svårt att uppskatta innan man fått mattan på plats, men rent generellt brukar man säga att en varm färg på mattan uppfattas som mer stimulerande och en kall färg ger ett lugnare intryck. För lite mer om varma och kalla färger kan man läsa ett ingående inlägg på sajten StinaMarkan.se. […]

 • Leave a Reply

  %d bloggare gillar detta: